βιβλία

έκδοση βιβλίου. εμπειρίες.

...o καλύτερος φίλος του ανθρώπου...ας συζητήσουμε για φίλους εδώ!

έκδοση βιβλίου. εμπειρίες.

Δημοσίευσηαπό epsilon » Σάβ Μάιος 06, 2006 4:20 pm

σκέφτηκα να γράψω στην αυτοέκδοση, μετά νομίζω πιο σωστό να βάλω αυτό το καινούριο τόπικ:

το στάνταρ ποσοστό από τις πωλήσεις ενός βιβλίου σε ένα στάνταρ (δλδ όχι μικρό) εκδοτικό οίκο, για ένα άγνωστο συγγραφέα σαν και του λόγου μου, που δεν έχω γράψει καμια επιτυχία τύπου 'το όνομα του ρόδου', αλλά είμαι στο εκκρεμές του φουκώ, είναι ότι υπογράφεις πως το κέρδος σου είναι 10 τοις εκατό επί των πωλήσεων. γι' αυτό μίλησα για φραγκάκι παραπάνω, αφού το λάθος τρένο κοστίζει 9,5 ευρώ στην πολιτεία, και το πολύ 11 σε κάποιο άλλο βιβλιοπωλείο. αυτό θα σου δοθεί εάν και εφόσον έχεις ήδη πουλήσει 600 αντίτυπα. τότε μόνο θα πάρεις χρήματα.
αυτό γίνεται αν δεν έχεις βάλει το χέρι στην τσέπη να χρηματοδοτήσεις εσύ το κόστος έκδοσης.
όταν γίνει η έκδοση, δικαιούσαι 20 αντίτυπα δωρεάν. από κει και πέρα, πληρώνεις ό,τι θες να αγοράσεις από τον εκδοτικό οίκο που συνεργάζεσαι, άρα αγοράζεις και το δικό σου βιβλίο ή κάποιου άλλου με την ίδια έκπτωση, ήτοι 35 τοις εκατό κάτω από την αναγραφόμενη τιμή.
αυτά είναι τα στάνταρ, για στάνταρ, δηλαδή ούφο ή σχετικά έντιμους ανθρωπους σαν και του λόγου μου.
δεν είναι μόνο να είσαι έντιμος.
είναι να είσαι και καπάτσος και έξυπνος και μπορεί να τα κανονίσεις και αλλιώς. πάντως αυτό είναι το στάνταρ για αγνώστους.
αν είσαι γνωστός κι ένας εκδοτικός οίκος σε θέλει για κράχτη ας πούμε, σου κάνει κάτι σαν παραγγελιά ας πούμε, και σου δίνει ένα αρκετά καλό ρεγάλο για να του δώσεις ένα κείμενο με τις προδιαγραφές που θέλετε και οι δυο (εκδότης και εκδιδόμενος περίπου).
μπορείς επίσης να χρηματοδοτήσεις μια έκδοσή σου με διάφορους τρόπους: να αγοράσεις εσύ τα 600 πρώτα αντίτυπα (σχετικά καλή μέθοδος) ή άλλοι τρόποι που μου φαίνονταν κινέζικοι αλλά δεν είναι, είναι απλώς για ξύπνιους ανθρώπους. εγώ, επειδή είμαι ζάπλουτη, δεν ενδιαφέρομαι για λεφτά. :wink:
τα τερτίπια είναι πολλά, όπως παντού. οι άνθρωποι αλλού είναι έντιμοι και αλλού άτιμοι. έχω γνωρίσει και τα δύο είδη στον τομέα των εκδόσεων.

έχω γνωρίσει και την πλήρη απαξίωση. θα πω αυτή τη μικρή ιστορία, για να ξέρετε ότι τυχαίνει σε όλους κ δε σημαίνει τίποτα:
πριν χρόνια, ψάχνοντας εκδοτικό για το πρώτο μου βιβλίο στην ελλάδα, κλείνω ραντεβού με τον ιδιοκτήτη γνωστού εκδοτικού οίκου. ο τύπος με κρατά στο γραφείο του για τρία τέταρτα, με ευγένεια μεγάλη, με ρωτάει από πού κρατάει η σκούφια μου, η σκούφια του άντρα μου, η σκούφια του παππού μου, κλπ κλπ κλπ, εκφράζει την άποψή του ότι είναι πολύ ενδιαφέρον το έργο (έτσι το λένε όλοι), ναι, και από προσωπικής πλευράς με ενδιαφέρει προσωπικά (έτσι το λένε όλοι), και άλλα πράματα, (έτσι τα λένε όλοι), μα εγώ ακόμη χαίρομαι, γιατί δεν έχω γνωρίσει το κουρμπέτι. ΄΄ενιωσα τότε μια απέραντη χαρά ότι θα συνεργαστώ με τόσο φανταστικό τύπο, αφήνω το χειρόγραφο με ευγνωμοσύνη. περνάνε 15 μερες, δεν μπορώ να τον βρω ούτε στο τηλέφωνο. πηγαίνω τέλος στον εκδοτικό οίκο. ο τύπος κάνει ένα μισάωρο να βγει από το γραφείο του, με βλέπει, και με απίστευτη ψύχρα μου λέει: 'δεν το αναλαμβάνω. καλό είναι αλλά δε θα πουλήσει' (έτσι το λένε όλοι).
και με μια χειρονομία, μου δείχνει μια στίβα ντοσιέ παρόμοια με το δικό μου και μου λεει: εκεί πέρα είναι, πάρτε το

τέλος επεισοδίου.
πονάνε αυτά. σαν στενά παπούτσια που τα φοράς στη μνήμη.
η εκδίκηση είναι ότι τελικά άλλος εκδοτικός ανέλαβε εκείνο το κείμενο, βγήκε το 2001, και είναι σήμερα στην δ' έκδοση. ο τύπος λοιπόν, θεός σχωρέστον, λάθος πρόβλεψη είχε κάνει.
όχι στη βία.
epsilon
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 3331
Εγγραφή: Δευτ Δεκ 02, 2002 12:40 am

Δημοσίευσηαπό epsilon » Σάβ Μάιος 06, 2006 8:21 pm

αν κάποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει για να βγάλει μια ποιητική συλλογή, τότε καλά θα κάνει, πριν απευθυνθεί σε κάποιον εκδοτικό οίκο, να πάει σ' ένα τυπογραφείο, και να ρωτήσει αναλυτικά, για το κείμενο που θέλει: πόσες σελίδες, τι χαρτί, τι εξώφυλλο, τι φροντίδα, πόσα αντιτυπα (δεν παίζει μεγάλο ρόλο), και ποιο θα ήταν το κόστος. αυτό είναι το πραγματικό κόστος (αν το μάθετε σωστό και δε μας πούνε φούμαρα). οπότε μετά πας στον εκδοτικό οίκο κι έχεις μια ιδέα, για να ξέρεις τι σου γίνεται.
κι εδώ έχω φάει χυλόπιτα καλής ποιότητος:
με μια φίλη είχα πάει σε τυπογραφείο και τότε μου είχαν πει πως για χίλια αντίτυπα, για τη λογοτεχνία των αράβων, τότε γύρω στις 300 σελίδες, το κόστος που θα πλήρωνα ήταν ένα εκατο΄μμύριο δραχμές. θα μου παρέδιδαν τα βιβλία κι εγώ θα τα κοίταγα...
πήγα σ' έναν άλλο εκδοτικό οίκο, ενός αυτοδημιούργητου, που το έλεγε με καμάρι πως είναι άνθρωπος του δρόμου 'κι εγώ ξέρεις, δε λέω αρλούμπες. το βιβλίο σου αξίζει. θα το βγάλω εγώ. αλλά θα πρέπει να το πληρώσεις, και θ' αρχίσεις να παίρνεις το δέκα τοις εκατό κλπ.
μου είπε ο ιδιοκτήτης εκδοτικού οίκου, που είχε το προσόν να είναι του δρόμου, όπως έλεγε.
και πόσο είναι το κόστος; τον ρώτησα.
δύο εκατομμύρια και βάλε, μου είπε!

δηλαδή, αυτό είναι να σε πιάνουνε κορόιδο.
ευγενικά του είπα ότι είχα σπίτι σούπα γλάρο και δεν ήθελα να κρυώσει...

γενικά δηλαδή έχω φάει τόσες χυλόπιτες που δικιολογείται πως έχω κάποια κιλα...

ως φλύαρη και ματαιόδοξη :wink: , θα σας πω πώς βρήκα και εκδοτικό οίκο, σε άλλο επεισόδιο.
όχι στη βία.
epsilon
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 3331
Εγγραφή: Δευτ Δεκ 02, 2002 12:40 am

Δημοσίευσηαπό baobab » Δευτ Μάιος 08, 2006 11:34 am

Απορίες φιλομαθούς (δηλ.περίεργου) δέντρου:

1. ποιος "μετράει" τα αντίτυπα που πωλούνται? γιατί αν κατάλαβα σωστά εσύ (και ο κάθε άγνωστος όπως τον αποκαλείς πρωτοεκδιδόμενος) θα αμοιφθεί μετά την πώληση των 600 αντιτύπων αναδρομικά -δηλαδή για τα προηγούμενα 600 αντίτυπα- με ποσοστό 10% της λιανικής τιμής πώλησης. Φαντάζομαι ότι υπάρχει η υπογραφή σου σε κάθε αντίτυπο και αυτός είναι ο τρόπος μέτρησης? άρμεγε και κούρευε δηλαδή...

2. Αν (λέμε τώρα) πράγματι κάποιος ευσυνείδητος εκδότης μετράει τα πωλούμενα αντίτυπα και σου λέει πόσα πωλήθηκαν, και τελικά πουληθούν 599 (το οποίο σημαίνει ότι κατά τους υπολογισμούς του εκδότη έχει βγάλει τα εξοαδα και το κέρδος που ανέμενε) εσύ δεν πληρώνεσαι και ο εκδότης στην ουσία παίρνει χαρτζηλίκι και τη δική σου αμοιβή γιατί το βιβλίο δεν έφτασε το πλαφόν των 600?

3. (δεν είναι απορία διαπίστωση θα το έλεγα μάλλον) Ο εκδότης με την πώληση 300-350 αντιτύπων έχει βγάλει τα έξοδα (τα υπολογίζουμε γύρω στο 1 εκ. δρχ, όπως είπες ότι σου είπε ο τυπογράφος) και μετά μόνο κερδίζει καθαρά με το δικό σου έργο για το οποίο εσύ δεν έχεις πάρει μια!

Περιέργο το deal μου φαίνεται φίλη Ε, αλλά θα μου πεις....αν μπορείς μην το υπογράψεις!

Καλημέρα σε όλους
baobab

υ.γ ευτυχώς είμαι δέντρο και όχι γάτα για να με σκοτώσει η περιέργια.
έτσι κι αλλιώς λάθος στροφή πήραμε και σε λάθος κόσμο βρεθήκαμε... βοήθειά μας
baobab
junior member
 
Δημοσιεύσεις: 28
Εγγραφή: Πέμ Απρ 20, 2006 12:33 am

Δημοσίευσηαπό epsilon » Δευτ Μάιος 08, 2006 3:16 pm

ασφαλώς υπάρχουν μερικοί που αριθμούν ακόμη τα αντίτυπα. παλιά που έβαζαν υπογραφή 'παν γνήσιον αντιτυπον φέρει την υπογραφή του΄συγγραφέως'. δεν το έκανα με τον εκδοτικό οίκο, ποτέ δεν αρίθμησα, δεν ξέρω καν αν γίνεται, και πρέπει να είσαι γάτα για να ασχολείσαι με ακρίβεια ώστε να βγει κάτι.

παραχωρείς κάτι. είσαι έξυπνος ή δεν είσαι. σε ενδιαφέρουν τα φράγκα, ή έχεις τόσα ώστε να χορηγείς και ραδιοφωνικό σταθμό στο μισσοσ. η σχέση ούφο-συγγραφέα με εκδοτικό οίκο είναι πολύπλοκη. για μένα είναι εντελώς απλή. χαίρομαι γιατί πάντως χωρίς διαπλοκή κάνω ό,τι κάνω. έχει κι αυτό ένα κόστος, πάντως αυτό το κόστος μπορεί να σε κάνει πλούσιο. έστω κι αν κάπου-κάπου στεναχωριέσαι.
όχι στη βία.
epsilon
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 3331
Εγγραφή: Δευτ Δεκ 02, 2002 12:40 am

Δημοσίευσηαπό baobab » Δευτ Μάιος 08, 2006 4:12 pm

Δεν διαφωνώ μαζί σου σε κάτι από αυτά που μου απαντάς! Οι απορίες μου είναι κυρίως λογω επαγγελματικής διαστροφής (ξέρεις να δεις τι από αυτά που μαθαίνεις και ασχολείσαι στη θεωρία εφαρμόζεται στην πράξη).
Η υπογραφή των αντιτύπων είναι ακόμα και σήμερα υποχρεωτική αλλά προφανώς ...
Σε κάθε περίπτωση αντιλαμβάνομαι ότι ήταν ένα όνειρο για εσένα οπότε καλά κάνεις και το γλεντάς!!!!!!!
Ονειροκάπηλοι υπάρχουν πολλοί, αλλά ευτυχώς ακόμα υπάρχουν και πολλά όνειρα!
Σε φιλώ,
baobab

υ.γ. Μην πυροβολείτε την ποιήτρια!!!!!!
έτσι κι αλλιώς λάθος στροφή πήραμε και σε λάθος κόσμο βρεθήκαμε... βοήθειά μας
baobab
junior member
 
Δημοσιεύσεις: 28
Εγγραφή: Πέμ Απρ 20, 2006 12:33 am

Δημοσίευσηαπό epsilon » Δευτ Μάιος 08, 2006 5:11 pm

άστους να πυροβολάνε, θα τους κάνουμε δίκη και θα την κερδίσουμε! θα ζητήσουμε και αποζημίωση τόοοοσηη μετά συγχωρήσεως. τώρα γιατί αποζημίωση δεν ξέρω, αλλά κάτι θα βρούμε! ξέρω μια/ένα καταπληκτική/'ο δικηγόρο με μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, που θα τους λιώσει!
τους άθλιους!
να μάθουνε να μου κουνιούνται, οι απαίσιοι!
(χάθηκε ο κόσμος να μου ζητήσουνε να τους κουνηθώ εγώ δηλαδή;)
χάλασε ο κόσμος...
τέλος πάντων!
καλησπέρα με θυμό!(αυτό πάει; ή θα έρθει ο μύθος να κάνει έλεγχο στις καλημεροκαλησπέρες μου;) :lol:
όχι στη βία.
epsilon
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 3331
Εγγραφή: Δευτ Δεκ 02, 2002 12:40 am

Δημοσίευσηαπό Kynthia » Τετ Ιούλ 05, 2006 10:17 am

epsi, μετά τη δημοσίευση του βιβλίου σου, ποιός ανέλαβε το μάρκετινγκ; Ο εκδότης ή ντεμί;
Kynthia
new member
 
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Τετ Μαρ 08, 2006 2:51 pm

Δημοσίευσηαπό epsilon » Τετ Ιούλ 05, 2006 5:17 pm

ο εκδότης μόνο.
γιατί στην ουσία, το βιβλίο, αν αναλάβει ο εκδότης τα έξοδα, υπογράφεις και το τυπικό συμβόλαιο, σύμφωνα με το οποιο, αυτός είναι υπεύθυνος γι' αυτό. αν έχεις όρεξη εσύ, κάνεις ό,τι μπορείς. εγώ υποτίθεται ότι μπορώ να γράφω, ίσως. άλλο τίποτα όχι. δημόσιες σχέσεις, τρέξιμο στα βιβλιοπωλεία...
ακόμη και διάσημοι συγγραφείς τα ψάχνουν και τα κάνουν. εγώ δεν τα καταφέρνω, και δεν το κάνω...
όχι στη βία.
epsilon
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 3331
Εγγραφή: Δευτ Δεκ 02, 2002 12:40 am


Επιστροφή στο βιβλία

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

cron