επικαιρότητα

Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

σχολιασμός γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας

Συντονιστής: Xenia

Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Δημοσίευσηαπό trueseeker » Πέμ Απρ 07, 2005 12:12 pm

(Πηγή : news.in.gr)

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα;

Είναι η νέα μεγάλη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να την κάνουν πιο ισχυρή σε διεθνές επίπεδο και πιο αποτελεσματική στο εσωτερικό της, για να απλοποιήσουν τη λειτουργία της και να διευκρινίσουν τις αρμοδιότητές της. Με το Σύνταγμα η Ένωση θα μπορέσει να ξεπεράσει πιο εύκολα τις δυσκολίες που δημιουργεί το μέγεθός της. Οι πολίτες της θα γνωρίζουν τι είναι η Ένωση και τι μπορεί να κάνει.


Ποιές είναι οι αξίες που εισάγει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα;

Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ιδίως όσων ανήκουν σε μειονότητες. Κάθε κράτος της Ένωσης πρέπει να εφαρμόζει τις αξίες αυτές και η κοινωνία του πρέπει να χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό, απαγόρευση διακρίσεων, αλληλεγγύη και ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Όποιο κράτος τις παραβιάζει δεν μπορεί να συμμετέχει στην Ένωση.

Ποιους στόχους βάζει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα;

Την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική πρόοδο και το υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος. Για να επιτευχθούν εγγυάται έναν χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης για τους πολίτες της και ελεύθερου ανταγωνισμού για την αγορά της.

Πώς συντάχθηκε; Πώς θα επικυρωθεί;

Το κείμενο συντάχθηκε από μια Συνέλευση που τη συγκρότησαν βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων και εκπρόσωποι των εθνικών κυβερνήσεων όλων των κρατών μελών, βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού ακούστηκαν οι απόψεις των οργανώσεων των πολιτών. Η τελική επεξεργασία έγινε από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το υπέγραψαν στις 29 Οκτωβρίου 2004. Για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να επικυρωθεί από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά. Η επικύρωση θα γίνει είτε από τα εθνικά κοινοβούλια είτε με δημοψήφισμα ανάλογα με τη νομοθεσία του κάθε κράτους μέλους.

Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι πάνω από τα εθνικά;

Το Σύνταγμα της Ευρώπης θα συνυπάρχει και θα αλληλοσυμπληρώνεται με τα εθνικά Συντάγματα. Ορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί η Ένωση. Δίνει στην Ένωση μόνο τις εξουσίες εκείνες που της αναθέτουν τα κράτη μέλη. Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωπαϊκοί νόμοι υπερισχύουν των εθνικών σε όλα τα κράτη της Ένωσης.

Ποια δικαιώματα δίνει στους πολίτες της Ένωσης;

Σύμφωνα με το Σύνταγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένωση πολιτών και κρατών που αποσκοπεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολιτών της. Κάθε υπήκοος κράτους μέλους είναι και πολίτης της Ένωσης. Όλοι έχουν δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής, μπορούν να ψηφίζουν και να εκλέγονται στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις δημοτικές εκλογές εκεί που κατοικούν, όλοι μπορούν να έχουν όταν βρίσκονται έξω από την Ένωση διπλωματική και προξενική προστασία από τις αρχές κάθε κράτους μέλους, όλοι μπορούν να υποβάλουν αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή. Πολίτες από διάφορα κράτη θα μπορούν με ένα εκατομμύριο υπογραφές να ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τη λήψη μέτρων σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Πάνω απ' όλα όμως το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα δίνει στους πολίτες τα δικαιώματα που ορίζει ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Τι είναι ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων;

Είναι η ασπίδα των πολιτών σε κάθε προσπάθεια παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους και των θεμελιωδών ελευθεριών τους. Προστατεύει την αξιοπρέπειά τους, τις ελευθερίες τους (τις προσωπικές, τις οικογενειακές, τις κοινωνικές, τις επαγγελματικές και εργασιακές, της σκέψης, της συνείδησης, της θρησκείας, της έκφρασης, της ιδιοκτησίας και του επιχειρείν), επιβάλλει την ισότητά τους απέναντι στον νόμο, την ισότητα ανδρών και γυναικών, διαφυλάσσει την πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική πολυμορφία, προστατεύει την υγεία και τα δικαιώματα των ηλικιωμένων και των παιδιών.

Τι λέει το Σύνταγμα για την περίπτωση που κάποιο κράτος της Ενωσης χρειάζεται βοήθεια;

Εάν ένα κράτος μέλος δεχθεί τρομοκρατική επίθεση ή πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή, η Ένωση κινητοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών για να το βοηθήσει. Εάν ένα κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που διαθέτουν.

Ποιο ρόλο δίνει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στα εθνικά Κοινοβούλια;

Όλες οι ευρωπαϊκές προτάσεις νόμου θα ελέγχονται προηγουμένως από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών. Έτσι, η Βουλή των Ελλήνων θα εκφράζει τη γνώμη της για κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της Ένωσης.

Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Σύνταγμα αυτό;

Δεν έχει καμία επιφύλαξη και επιθυμεί να επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη. Πιστεύει ότι τα οφέλη για τους πολίτες και για όλη την Ένωση θα είναι χειροπιαστά. Το Σύνταγμα ενισχύει τις εξουσίες του. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αποτελείται από τους βουλευτές που έχουν εκλέξει άμεσα οι λαοί των κρατών μελών της Ένωσης, θα εγκρίνει τους νόμους μαζί με το Συμβούλιο, που αποτελείται από τους υπουργούς των κυβερνήσεων που έχουν εκλέξει πάλι άμεσα οι λαοί των κρατών μελών.


Υ.Γ. Όλο το κείμενο μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω λινκ (μορφή pdf και 349 σελίδες)
http://www.in.gr/news/Reviews/Review497 ... rosynt.pdf

Θα επανέλθω μόλις τελειώσω την ανάγνωσή του
... παράλληλες πορείες που τις ενώνει μια σιωπή ...
Άβαταρ μέλους
trueseeker
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 1380
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 13, 2003 9:42 am

Δημοσίευσηαπό wpleftyboy » Πέμ Απρ 07, 2005 12:53 pm

na kai kati που θα επρεπε να μας απασχολει περισσοτερο...

μια και θα βρεθουμε προ τετελεσμενου γεγονοτος και θα γκρινιαζουμε...

και θα ηταν ισως διδακτικο να βρουμε γιατι η καλη μας δημοκρατια δεν μας ενημερωνει και δεν μας δινει το δικαιωμα αμεσης ψηφου ....μηπως φοβαται κατι ? ή μηπως απλα επειδη δεν προκειται για δημοκρατια κρινει οτι δεν χρειαζεται να μας ενημερωσει γιατι ετσι κι αλλιως τα πραγματα εχουν μπει στο αυλακι..εχουν παρει το δρομο τους ....κι οσοι δεν ακολουθησουν ας κολυμπανε στα λασπονερα στις οχθες ...στο περιθωριο...

με λιγα λογια μηπως ο κοσμος αγεται ? ή μαλλον καλυτερα σερνεται ?

για να δουμε τι θα δουμε ρε τρου...ευχαριστω για το λινκ .
ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ
Άβαταρ μέλους
wpleftyboy
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 985
Εγγραφή: Δευτ Δεκ 02, 2002 5:08 pm

Δημοσίευσηαπό atomant » Πέμ Απρ 07, 2005 1:20 pm

Ευχαριστω και εγω Τρου για το λινκ....
αλλα

Μ' έναν λόγο η Ευρωπαϊκή Ενωση αποκτάει το πρώτο της Σύνταγμα.

Η λατινική γαλλοϊταλική Ευρώπη και η καλβινιστική γερμανοαγγλική Ευρώπη καθώς και οι κατά καιρούς εγκάρσιοι άξονές της, όπως ο γαλλογερμανικός, συνιστούν πλέον την Ευρωπαϊκή Ενωση με τα παρακολουθήματά της (καθολικά στην Ιβηρική και την Πολωνία, καλβινιστικά στις Κάτω Χώρες και την κεντρική Ευρώπη)...

Το ερώτημα που μένει πλέον ανοιχτό είναι αν η Γερμανία επί παραδείγματι είναι Ευρωπαϊκή ή η Ευρώπη Γερμανική.

Αν δηλαδή η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία είναι Ευρωπαϊκές χώρες ή αν η Ευρώπη είναι Αγγλική, Γερμανική,Γαλλογερμανική τοιαύτη ή όποιου άλλου Διευθυντηρίου η σύνθεση κάθε φορά θα προκύπτει...
Αντιθέτως, λιγοστεύουν συνεχώς οι ελπίδες για την Ευρώπη (η αναφορά στον Θουκυδίδη και τον ελληνορωμαϊκόν πολιτισμό στο προ-κείμενο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος τη μάραναν), η οποία εκτός από στρατιωτικό παράσιτο άμα τε κι ορντινάτσα των ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια διολισθαίνει όλο και περισσότερο προς το αμερικανικό οικονομικό μοντέλο.

ΥΓ...τ' άλογο-τ' άλογο, Ομέρ Βρυώνη κάνει αντεπίθεση η φοράδα μου στ' αλώνι..
Άβαταρ μέλους
atomant
senior member
 
Δημοσιεύσεις: 698
Εγγραφή: Τρί Ιαν 20, 2004 4:39 pm

Δημοσίευσηαπό trueseeker » Παρ Απρ 08, 2005 9:29 am

Με μια πρώτη πρόχειρη ματιά, μάλλον για την γερμανοαγγλογαλλική ευρώπη πρόκειται ...


Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει ιδιαίτερη μνεία (έστω και για περιορισμένο χρόνο) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν μετά την ένωση της γερμανίας, καθώς και για τις περιοχές που ελέγχονται από αγγλία και γαλλία εκτός της γεωγραφικής ευρώπης.


Αυτό που θέλω να ξαναδώ προσεκτικά είναι τα όσα αναφέρονται σχετικά με το νατο, την εδραίωση της ασφάλειας, την ευρωπόλ καθώς και το ποιοι θα διευθύνουν την ευρωπαϊκή τράπεζα και την οικονομία γενικότερα.


Λέφτυ, από όσο κατάλαβα, στην ελλάδα δεν γίνεται δημοψήφισμα γιατί δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από το σύνταγμα μας. Αλλά τι ανησυχείς? έτσι κι αλλιώς θα αποφασίσουν τα "καμάρια" μας στα βουλευτικά έδρανα. Έχεις κανένα λόγο να μην τους εμπιστεύεσαι? :P ... κι εξάλλου το αποτέλεσμα είναι από τώρα γνωστό ... στους πάντες λέμε "ναι" (καλά, ας μην τα παραλέω ... σε ορισμένους λέμε και "ευχαριστώ"...)
... παράλληλες πορείες που τις ενώνει μια σιωπή ...
Άβαταρ μέλους
trueseeker
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 1380
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 13, 2003 9:42 am

Δημοσίευσηαπό escobar » Παρ Ιουν 10, 2005 4:04 pm

μόλις κετέβασα το κείμενο από το link που παραθέτεις και πρέπει να σου πώ πως έπσαχνα να βρώ κάτι αντίστοιχω για μέρες.
θα επανέλθω και εγώ από σεμπτέμβρη αφου θα έχω ενημερωθεί για το ευρωσύνταγμα ώστε να έχω πλήρη εικόνα για κάτι που οι πολιτικοί μας επικύρωσαν δίχως να έχουμε ιδέα περι τίνος πρόκειται

θα ήθελα να σταθώ όμως σε ένα σημείο

στην Γαλλία φίλοι μου που εργάζονται και σπουδάζουν εκεί μου είπαν πως τα κόμματα είχαν δαπανήσει αρκετά χρήματα ώστε να εκδώσουν το ευρωσύνταγμα και να το διαθέσουν προς ενημέρωση των ψηφοφόρων τους. τα δικά μας κόμματα απέδηξαν άλλη μια φορά πως προτιμούν να σπαταλούν χρήματα για διαφημιστικά προεκλογικά υλικά και για οδηγητές - εφημερίδες καθοδήγησης και φανατισμού των οπαδών τους.
το δημοκρατικό έλλειμα ( έλλειψη εύλογων και ορθολογικών πρακτικών )
είναι εμφανές ακόμα και απο αυτό το παράδειγμα.
για να δούμε κάποια στιγμή από ποια δήθεν σοσιαλιστικά και αριστερά κόμματα αντιπροσοπευώμαστε και κατά πόσο είμαστε ευχαριστημένοι από την λειτουργία τους.

σας χαιρετώ

escobar
pablo escobar
escobar
full member
 
Δημοσιεύσεις: 153
Εγγραφή: Τετ Σεπ 08, 2004 1:36 pm
Τοποθεσία: κόλαση

Δημοσίευσηαπό comzeradd » Παρ Ιουν 17, 2005 9:07 am

και για να ευλογήσουμε και τα γένεια μας:

http://chimeres.gr/main.php?id=122
Άβαταρ μέλους
comzeradd
junior member
 
Δημοσιεύσεις: 20
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 09, 2005 2:19 pm
Τοποθεσία: internet


Επιστροφή στο επικαιρότητα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron