επικαιρότητα

ΚΑΤΩ ΟΙ ΧΟΥΝΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

σχολιασμός γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας

Συντονιστής: Xenia

ΚΑΤΩ ΟΙ ΧΟΥΝΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

Δημοσίευσηαπό messinian » Τετ Απρ 21, 2004 12:04 pm

Το καθήκον της μνήμης

Το καθήκον της μνήμης επιβάλλει πρώτα-πρώτα να αποτίσουμε φόρο τιμής στους δολοφονημένους από τη χούντα αγωνιστές, εκείνους που τα βασανιστήρια, οι κακουχίες της φυλακής και της εξορίας έκοψαν πρόωρα το νήμα της ζωής τους. Να τιμήσουμε τους "ελεύθερους πολιορκημένους" του Πολυτεχνείου, τους χιλιάδες που πέρασαν από τα "χειρουργεία" της Ασφάλειας και της ΚΥΠ, τους εκατοντάδες καταδικασμένους από τα στρατοδικεία.

Να θυμηθούμε ότι η δικτατορία δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία" ή απλώς "η ανταρσία μιας ομάδας επίορκων αξιωματικών", ο "βιασμός της δημοκρατίας". Αντίθετα, το καθεστώς των νικητών του εμφυλίου πολέμου έτρεφε στον κόρφο του το "αυγό του φιδιού" και λειτούργησε τελικά ως "εκκολαπτική μηχανή" του πραξικοπήματος.

Εικόνα

Να θυμίσουμε ότι "μετά τα Ιουλιανά του '65 ο διάχυτος φόβος των κυρίαρχων τάξεων τις έκανε αντικειμενικά πρόθυμες να αποδεχτούν την αντικατάσταση του κοινοβουλευτικού καθεστώτος από ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης", όπως έγραψε ο Αριστόβουλος Μάνεσης.

Να θυμίσουμε ότι παρά τα πολύ όψιμα "σόρι" του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, το "πράσινο φως" για το πραξικόπημα δόθηκε από την Ουάσιγκτον στα μέσα του Φλεβάρη του '67, όπως αποκάλυψε η έγκυρη εφημερίδα "N.Y. Times", στις 15.5.1967.

Να θυμίσουμε, τέλος, ότι "ο αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης δεν είναι παρά ο αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας".

Αμέσως με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας οργανώθηκαν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ομάδες αντίστασης από επώνυμους και ανώνυμους Έλληνες. Κορυφαίες στιγμές της λαϊκής εξέγερσης υπήρξαν η απόπειρα δολοφονίας του αρχιδικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου από τον αγωνιστή Αλέξανδρο Παναγούλη και οι φοιτητικές καταλήψεις της Νομικής Αθηνών το Φλεβάρη του 1973 και του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου.

Εικόνα


Η κατάρρευση της εφτάχρονης δικτατορίας ήρθε με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο αμέσως μετά το χουντικό πραξικόπημα κατά του Εθνάρχη της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τον Ιούλιο του 1974 σύμφωνα με σχέδιο της ελληνικής χούντας, της τουρκικής κυβέρνησης και δυτικών μυστικών υπηρεσιών, που προέβλεπε τη διχοτόμηση της Κύπρου και την προσάρτηση του ενός τμήματος στην Τουρκία και του άλλου στην Ελλάδα.

Λόγω αυτού του τραγικού γεγονότος η δημοκρατία αποκαταστάθηκε στην Ελλάδα και με τη μεταπολίτευση αυτή χτίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας δημοκρατικό πολίτευμα με συνταγματικές εγγυήσεις και χωρίς αποκλεισμούς κομμάτων ή πολιτών για λόγους "κοινωνικών φρονημάτων".

Το Δεκέμβριο μάλιστα του 1974 με δημοψήφισμα λύθηκε οριστικά και αμετάκλητα το πολιτειακό ζήτημα με έκπτωση της βασιλικής οικογένειας από το θρόνο. Η αίτηση που υποβλήθηκε τον επόμενο χρόνο για ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και η οριστική είσοδός μας ως πλήρους μέλους την 1-1-81 έκλεισε οριστικά τα παράθυρα σε οποιουσδήποτε επιθυμούσαν εκτροπή ή αλλοίωση του πολιτεύματος.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σαν π ρ ό κ ε ς πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις

Nα μην τις παίρνει ο άνεμος.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ
Άβαταρ μέλους
messinian
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 1416
Εγγραφή: Τετ Μαρ 31, 2004 6:45 pm
Τοποθεσία: ΑΛΛΟΥ...

Δημοσίευσηαπό atomant » Τετ Απρ 21, 2004 2:48 pm

Τιμη σε αυτους τους ΛΙΓΟΥΣ (γιατι λιγοι μειναμε)

......που και τωρα ακομα τους χλευαζουν.....ξερετε ονειροπολους .....ιδεαλιστες......αριστερους (τι ντεμοντε λεξη εεε...)

Η μνημη .......ειναι επιλεκτικη.........Αλλα αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, οφείλουμε να δεχτούμε πως ο θεωρούμενος από ορισμένους περιούσιος και μοναδικός λαός μας απέδειξε μέσω του τραχήλου του ότι υπομένει άνετα το ζυγό, αν δεν επωφελείται κιόλας.

Μολονότι η εκτροπή σημειώθηκε σε περίοδο αγωνιστικής εξάρσεως με στόχο να επανέλθει η χώρα στη δημοκρατική ομαλότητα, όλοι βρεθήκαμε απροετοίμαστοι.

«Πιαστήκαμε στον ύπνο» και δεν μπορέσαμε αρχικά να εκδηλώσουμε την αντίθεσή μας.

Οσα ακολούθησαν διέσωσαν μερικώς την τιμή μας.

Μερικώς...Το πραξικόπημα κατόρθωσε σχεδόν ακαριαίως να καταστεί καθεστώς. Φυσικά, επειδή δεν επρόκειτο περί επαναστάσεως -παρά τους ισχυρισμούς των πρωταιτίων- ουδέποτε δημιούργησε πολιτειακό δίκαιο.

Αυτό διακηρύχθηκε από τις πρώτες μέρες της Μεταπολίτευσης, θεωρηθείσης της επτάχρονης εκτροπής ως μηδέποτε υπαρξάσης κατά πλάσμα δικαίου, δηλαδή κατά θεμιτή παραβίαση της λογικής.

Αυτά διαβάζονται στη συνοπτικότητά τους ως δυσνόητα και πολύπλοκα.

Σημασία έχει, όθεν, η περιεχομένη στην πρώτη φράση τούτης της παραγράφου διαπίστωση.

Το κράτος -λοιπόν- και ό,τι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει τη νύχτα της 20ής προς την 21η Απριλίου και τις επακολουθήσασες λίγες πρώτες και κρίσιμες μέρες, παραδόθηκε άνευ ετέρου στους πραξικοπηματίες, στους στρατευμένους σμπίρους τους, καθώς και σε όσους έσπευσαν ιδιοτελώς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, οι οποίοι δεν ήταν και λίγοι.

Ως αποτέλεσμα συνδιαλλαγής με τον ανάξιο άνακτα, σχηματίστηκε τους πρώτους μήνες μια «κυβέρνηση» από πολίτες (δικαστικούς εν ενεργεία και εν συντάξει, αποστράτους, τεχνοκράτες της κακιάς συμφοράς, συγγενείς και φίλους της συμμορίας κ.λπ.), η οποία φυσικά δεν ήταν πολιτική, αφού στην πράξη εχειραγωγείτο από την τριανδρία των ένστολων παλιάτσων που φόρεσαν και την υπουργική ρεδιγκότα.

Οι Αρχές (ας πούμε) υπετάγησαν πάραυτα.

Και ο κρατικός μηχανισμός, με ορισμένες προσαρμογές και μ' εφαρμογή της... πλαστηρικής νομοθεσίας του 1922 (ναι, γινόταν επίκληση συγκεκριμένων νόμων της εποχής ώστε να εκκαθαριστεί σε πρώτη φάση αυτός ο μηχανισμός από ανεπιθυμήτους), ενστερνίστηκε το πνεύμα της «επαναστάσεως».

Φιλύποπτοι εκ χαρακτήρος οι πραξικοπηματίες διόρισαν στα υπουργεία, που είχαν τοποθετηθεί επικεφαλής πολίτες, ως γεν. γραμματείς τα μέλη της ευρύτερης χούντας τους με βαθμό αντισυνταγματάρχη και συνταγματάρχη.

Πέραν αυτών, όμως, αντιγράφοντας τα μπολσεβικικά πρότυπα εγκατέστησαν λοχαγοταγματάρχες ως κομισαρίους σε υπουργεία και υπηρεσίες προκειμένου να εποπτεύουν.

Κάθε απόφαση του «υπουργού» έπρεπε πρώτα να έχει εγκριθεί από αυτούς.

Εκτροπή επί της εκτροπής.

Ο πονηρός «λαός» στους κομισαρίους απευθυνόταν για τα ρουσφέτια του!

Το «σύστημα» λειτούργησε.

Το καθεστώς εδραιώθηκε ταχύτατα.

Δυστυχώς, δυστυχέστατα.

Επονείδιστη επέτειος.


Δεν είμαι βέβαιος ότι το έχουμε συνειδητοποιήσει...ΥΓ. Και οι λιγοι εγινα λιγοτεροι.......
Άβαταρ μέλους
atomant
senior member
 
Δημοσιεύσεις: 698
Εγγραφή: Τρί Ιαν 20, 2004 4:39 pm

oxi aprilioy re ....martioy

Δημοσίευσηαπό wpleftyboy 21h » Τετ Απρ 21, 2004 4:11 pm

καταρχας να σας συγχαρω εσας τους λιγους που απομεινατε....

ελπιζω τουλαχιστον
τωρα που η δημοκρατικη ομαλοτητα εχει εδραιωθει στο σβερκο μας
τοσο δημοκρατικα και ομαλα
να μην ειστε ευχαριστημενοι απ' το αποτελεσμα .

δηλαδη ,απ' αυτα που λες ατομαντ, η χουντα ηταν κατι σαν το σημερινο ελληνικο κρατος ,αλλα ενστολη και ο λαος ο ιδιος ακριβως οπως και τωρα...υποταγμενος εσκυβε το κεφαλι κι εκνε τη δουλεια του...

αρα ...? τι σκατα θυμομαστε σημερα ? πως αλλαξε ο μανωλιος κι εβαλε τα ρουχα του αλλιως ?γιατι υποπτευομαι οτι ολη η φασαρια αυτων που σημερα ειναι στην εξουσια (κυβερνησης και αντιπολιτευσης) ειναι για την κουταλα...τους πηραν την κουταλα απ' το στομα με τη βια....κι εκει που συναλλασονταν αυτοι με τους αμερικανους βρεθηκαν στη θεση τους καπιοι αλλοι...καπιοι βρωμυλοι, αμορφωτοι ,συνταγματαρχισκοι που δεν ηταν ουτε γαλαζοαιματοι εξ' αιματος ,ουτε γαλαζοαιματοι εξ' εκλογης και οικονομικης ευκαταστασιας...και βρεθηκαν απ τα σαλονια στ αλωνια...και σκιστηκε και το καλτσον τους...

οχι δεν ειμαι νοσταλγος της χουντας... την απεχθανομαι οπως απεχθανομαι κι αυτη την πουτανα την αστικη κοινοβουλευτικη δημοκρατια τους ... δεν χρειαζεται να κανω προσπαθεια γι αυτο ..μια ματια στους ντοπιους βουλευτες , υποψηφιους βουλευτες και αλλους κομματαρχες της περιοχης μου να ριξω φτανει...μου γυρνανε τα εντερα καθε φορα που με κυνηγανε για να μου σφιξουν το χερι στην προεκλογικη περιοδο....καθε φορα που λαμβανω φυλλαδια με το ταχυδρομειο...καθε φορα που αντιμετωπιζω το υπεροπτικο τους υφος και την καθεστωτικη τους συμπεριφορα μετα τις εκλογες...και να φανταστειτε οτι πολλοι απ' αυτους το παιζουν αγωνιστες κατα της δικτακτοριας για να εξαργυρωσουν οτι γραμματια κουβαλανε.

και μη στεναχωριεσαι αν σε χλευαζουν...εγω δε σε χλευαζω αν αγωνιστηκες.... αν τωρα βολευτηκες και κονομας μεσω του κρατικου μηχανισμου τοτε και μονο τοτε σε χλευαζω και σου ριχνω και καμμια σφαλιαρα αν σε πετυχω μποσικο στα σκοτεινα.

Οφειλω να ομολογησω οτι βλεπεις την επετειο απ' τη σωστη πλευρα και το
ΥΓ σου λεει πολλα, εστω κι αν εξαιρεις τον εαυτο σου ηδη απ' την πρωτη παραγραφο (που ευχομαι να ειναι αληθεια και δικαια να καμαρωνεις ).
wpleftyboy 21h
 

Δημοσίευσηαπό messinian » Τετ Απρ 21, 2004 4:31 pm

Το λάθος πραξικόπημα

Για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, κορυφαίοι αμερικανοί αξιωματούχοι της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα (ο τότε πρέσβης Φίλιπ Τάλμποτ και ο Ρόμπερτ ʼνκους) και αμερικανοί πολιτικοί που είχαν υποστηρίξει και βοηθήσει την δικτατορία του Παπαδόπουλου, μιλώντας στην εκπομπή "Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα" του Στέλιου Κούλογλου, παραδέχθηκαν την αμερικανική ανάμειξη στην οργάνωση του πραξικοπήματος και αναφέρθηκαν στα σχέδια και την πολιτική της Αμερικής στην Ελλάδα.

Παράλληλα, έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί που είχαν εμπλακεί στη δικτατορία του Γ. Παπαδόπουλου, έδωσαν τη δική τους εκδοχή για τα γεγονότα, φωτίζοντας ορισμένες από τις άγνωστες πτυχές αυτής της σημαντικής πολιτικής περιόδου της ιστορίας της Ελλάδας και δίνοντας απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των ξένων δυνάμεων στη δικτατορία.

Εικόνα

Το σημαντικότερο στοιχείο που ήρθε στο φως ήταν ότι άνθρωποι-κλειδιά από την πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραδέχθηκαν για πρώτη φορά ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε ζητήσει να μάθει πια θα ήταν η στάση των Η.Π.Α. σε περίπτωση που άφηνε τη Χούντα να κυβερνήσει τη χώρα.

Ο Κωνσταντίνος είχε συμφωνήσει να μη γίνει τίποτα από την πλευρά του μέχρι τις 28 Μαΐου οπότε και θα διεξάγονταν εκλογές. Όμως, οι στρατιωτικοί εκμεταλλεύτηκαν την απόφαση αυτή και πρόλαβαν τις εκλογές με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Το συμπέρασμα στο οποίο δήλωσε ότι έφτασε ο δημοσιογράφος, ήταν ότι η CIA δεν γνώριζε τίποτα για όλα αυτά, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για την μεγαλύτερη γκάφα που έχει κάνει ποτέ η CIA.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σαν π ρ ό κ ε ς πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις

Nα μην τις παίρνει ο άνεμος.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ
Άβαταρ μέλους
messinian
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 1416
Εγγραφή: Τετ Μαρ 31, 2004 6:45 pm
Τοποθεσία: ΑΛΛΟΥ...

Δημοσίευσηαπό messinian » Τετ Απρ 21, 2004 4:38 pm

Πως φθάσαμε στη δικτατορία

To σοβαρότερο ρήγμα στις τάξεις της Ένωσης Κέντρου σημειώθηκε τον Ιούλιο του 1965. Αφορμή υπήρξε η απόφαση του Γ.Παπανδρέου να αντικαταστήσει τον Πέτρο Γαρουφαλιά από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και η άρνηση του βασιλιά να υπογράψει το σχετικό διάταγμα, αν ο διάδοχος του Γαρουφαλιά δεν απολάμβανε της απόλυτης εμπιστοσύνης του.

Ο Παπανδρέου υπέβαλε την παραίτησή του. Από εκείνη την ημέρα και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 1966, ο Κωνσταντίνος προσπάθησε να σχηματίσει κυβερνήσεις - φαντάσματα με τη συμμετοχή κατά διαστήματα 48 βουλευτών της Ένωσης Κέντρου που εγκατέλειψαν τον Γεώργιο Παπανδρέου. Οι κυβερνήσεις αυτές που στηρίζονταν στη Βουλή από την ΕΡΕ και τους αποστάτες της Ενωσης Κέντρου, αποδείχθηκαν θνησιγενείς.

Με εντολή του Κωνσταντίνου και τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Κ. στις 3 Απριλίου την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Παναγιώτης Κανελόπουλος για να διεξάγει βουλευτικές εκλογές στις 28 Μαΐου 1967.

Οι εκλογές αυτές δεν έγιναν ποτέ, διότι η κυβέρνηση Κανελόπουλου και η νομιμότητα καταλύθηκαν από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου. Οι πραξικοπηματίες ήταν οι συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός και Νικόλαος Μακαρέζος.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σαν π ρ ό κ ε ς πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις

Nα μην τις παίρνει ο άνεμος.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ
Άβαταρ μέλους
messinian
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 1416
Εγγραφή: Τετ Μαρ 31, 2004 6:45 pm
Τοποθεσία: ΑΛΛΟΥ...

Δημοσίευσηαπό messinian » Τετ Απρ 21, 2004 4:45 pm

Η 21η Απριλίου 1967

Οι πραξικοπηματίες έχοντας εξασφαλίσει περίπου 100 τεθωρακισμένα στην περιοχή της πρωτεύουσας κινητοποιήθηκαν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου και κατέλαβαν αρχικά το Πεντάγωνο. Έβαλαν σε εφαρμογή το ΝΑΤΟικό σχέδιο "Προμηθεύς", για την αντιμετώπιση κομμουνιστικού κινδύνου με αποτέλεσμα να κινηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής. Μεγάλη ήταν η συμβολή του διοικητή της Σχολής Ευελπίδων Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος κινητοποίησε το τάγμα της σχολής και την Στρατιωτική Αστυνομία (ΕΣΑ).

Ο στρατηγός Γ.Σπαντιδάκης, έμπιστος του βασιλιά, αντικαθίσταται στην αρχηγία του ΓΕΣ από τον Οδυσσέα Αγγελή. Ο Αγγελής από το νέο αξίωμά του έδωσε εντολή στο Γ' Σ.Σ. στη Θεσσαλονίκη να εφαρμόσει το σχέδιο "Προμηθεύς" σε όλη τη χώρα.

Εικόνα

Η νέα, χουντική, κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Κόλλια και υπουργό Εθνικής Αμύνης τον μέχρι εκείνη την ημέρα αρχηγό ΓΕΣ Γ.Σπαντιδάκη ορκίστηκε την ίδια ημέρα από τον Κωνσταντίνο. Ο Κωνσταντίνος, αν και είχε αρχικά κάποιες αντιρρήσεις στην αρχή, ωστόσο γρήγορα δέχθηκε τα αιτήματα των πραξικοπηματιών.

Οι συλλήψεις άρχισαν την ίδια ημέρα. Όλοι οι πολιτικοί, με προεξάρχοντα τον Γεώργιο Παπανδρέου, συνελήφθησαν, αλλά το ίδιο συνέβαινε και με τους απλούς πολίτες. Δέκα ημέρες αργότερα η Χούντα ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 6509 άτομα, αλλά ανεπίσημες πληροφορίες ανέβαζαν τον αριθμό των συλληφθέντων σε αρκετές χιλιάδες άτομα.

Την πρώτη κιόλας μέρα του πραξικοπήματος, τα όργανα της Χούντας δολοφονούν στον Ιππόδρομο της Αθήνας, όπου κρατούνταν όμηροι της δικτατορίας, το στέλεχος της ΕΔΑ Παναγιώτη Ελή, ενώ στις 22 Μαΐου δολοφονείται ο γνωστός από την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ δικηγόρος Νικηφόρος Μανδηλαράς.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σαν π ρ ό κ ε ς πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις

Nα μην τις παίρνει ο άνεμος.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ
Άβαταρ μέλους
messinian
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 1416
Εγγραφή: Τετ Μαρ 31, 2004 6:45 pm
Τοποθεσία: ΑΛΛΟΥ...

Re: oxi aprilioy re ....martioy

Δημοσίευσηαπό atomant » Τετ Απρ 21, 2004 4:54 pm

wpleftyboy 21h έγραψε:
.......και το
ΥΓ σου λεει πολλα, εστω κι αν εξαιρεις τον εαυτο σου ηδη απ' την πρωτη παραγραφο (που ευχομαι να ειναι αληθεια και δικαια να καμαρωνεις ).


Εκανα λαθος…….

Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου

Και τουλάχιστον δεν θέλω να τα ισοπεδώσω όλα.

Η αστική δημοκρατία έτσι πράττει ……..γνωρίζοντας πως ισοπεδώνει….

Και επισυνάπτω ένα τραγούδι των Active Member που απευθύνεται στον Χατζηδάκη:

«Μάνο, σ' αυτό τον τόπο το βλακόστρωτο/ και που φωνάζω τίποτα δεν κάνω./ Μάνο, ζούμε με φόβο αλλόκοτο/ γι' αυτό σου λέω καλά περνάτε εκεί πάνω./ Μάνο, το μυαλό μου αυτοεξορίστηκε,/ μάλλον νομίζω πως τα χάνω.../ Μάνο, πολιτισμός σε αποσύνθεση,/ φτάνει κι η Ολυμπιάδα, αυτό μας έλειπε από πάνω.../ Μάνο, θα ξεράσω στην πατρίδα μου./ Κάπου θα έφαγα τρελή αχ-Ελλάδα, Μάνο./ Μάνο, θα στήσω μόνος την παγίδα μου./ Ψάχνω κουράγιο και θα την κάνω».
Άβαταρ μέλους
atomant
senior member
 
Δημοσιεύσεις: 698
Εγγραφή: Τρί Ιαν 20, 2004 4:39 pm

Δημοσίευσηαπό atomant » Τετ Απρ 21, 2004 5:14 pm

Και αλλη μια παρεμβαση

Τότε, την παλιά καλή εποχή προ 21/4/67, για την Ελλάδα δεν μιλούσε ο Σφακιανάκης, αλλά ο Χατζιδάκις, οι άνθρωποι ασχολούνταν με τα σημαντικά και όχι με την ιδιωτική ζωή του μηδαμινού δείνα και του υπερτιμημένου τάδε, οι επώνυμοι ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα και μετρημένοι στη συμπεριφορά τους, οι εφημερίδες είχαν περισσότερο κείμενο και λιγότερες φωτογραφίες, η τηλεόραση δεν είχε ακόμα εμφανιστεί, ούτε καν η κρατική, κάποιοι τηλεοπτικοί αστέρες που σήμερα μολύνουν το περιβάλλον δεν είχαν γεννηθεί ή κυκλοφορούσαν με κοντά παντελόνια. Και, για να προσθέσω μια προσωπική νότα, εκείνα τα χρόνια κανείς, μα κανείς δεν με ρώτησε ποτέ τι ζώδιο είμαι.

Ισχύει αυτή η σύγκριση; Νομίζω πως αντί να απαντήσουμε με ένα «ναι» ή με ένα «όχι», θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα με τη βοήθεια της εξής παραβολής:

μια φορά κι έναν καιρό, ήταν κάποιος κουφός. Δεν είχε κανένα πρόβλημα να μιλάει ο ίδιος, αλλά του ήταν αδύνατο να επικοινωνήσει, εφόσον δεν άκουγε τι του έλεγαν οι άλλοι. Απαρηγόρητος για την κακοτυχία του, ονειρευόταν την ημέρα που θα αποκτούσε την ακοή του.

Πράγματι, ένα ωραίο πρωί ξύπνησε και, προς μεγάλη του αγαλλίαση, ανακάλυψε ότι τα αυτιά του είχαν ξεβουλώσει και μπορούσε να ακούσει και τον παραμικρό ήχο.

Διαπίστωσε όμως και κάτι άλλο: ότι είχε χάσει τη μιλιά του.

Και από εκείνο το πρωί, το μόνιμο θέμα συζήτησης έγινε η παλιά καλή εποχή, τότε που η γλώσσα του πήγαινε ροδάνι.

Το νόημα της παραβολής είναι η επιλεκτική μνήμη της νοσταλγίας, η οποία, για να θυμηθεί κάτι, θα πρέπει πρώτα να ξεχάσει κάτι άλλο.

Όντως εκείνα τα χρόνια, το πρόβλημα δεν είχε να κάνει με τη χυδαιότητα. Το πρόβλημα ήταν η αθλιότητα μέσα στην οποία ζούσε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.


Τότε, όπως βλέπουμε στις «νοσταλγικές» ασπρόμαυρες ταινίες, εκείνο που απασχολούσε τους περισσότερους Έλληνες ήταν πότε θα ξαναφάνε και πώς θα πληρώσουν τα χρωστούμενα νοίκια για να μην τους κάνουν έξωση. Κανείς δεν προσπαθούσε να τους αποβλακώσει για να τους πουλήσει φανταχτερά και περιττά προϊόντα, εφόσον δεν είχαν λεφτά να τα αγοράσουν. Πώς η διαφήμιση θα δημιουργούσε νέες ανάγκες, όταν οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις βασικές;

Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές πεποιθήσεις σχεδόν όλων ήταν δεδομένες. Από τη μια οι κυβερνώντες εθνικόφρονες, από την άλλη τα μιάσματα και οι συνοδοιπόροι. Οι πολιτικοί δεν έμπαιναν καν στον κόπο να σαγηνεύσουν τους ελάχιστους αναποφάσιστους -πώς θα το έκαναν χωρίς τηλεόραση;- εφόσον ήξεραν πώς να κρατήσουν τους δικούς τους και πώς να τρομοκρατήσουν τους αντιπάλους.


Με άλλα λόγια, οι Έλληνες δεν είχαν γίνει ακόμα πολίτες και καταναλωτές.


Η οικονομική ανάπτυξη ανέβασε το βιοτικό επίπεδο και έλυσε προβλήματα που οι νέοι δεν μπορούν καν να συλλάβουν.

Ας μην τους κακίσουμε.

Πώς να χωρέσει το μυαλό τους ότι οι απολαύσεις τους μέσου Έλληνα σήμερα ήταν κάποτε προνόμια των πλουσίων;


Εξάλλου, κι εμείς οι μεγαλύτεροι δεν μπορούμε να φανταστούμε τον κόσμο πριν γεννηθούμε, όταν μάλιστα οι διαφορές ανάμεσα σε μας και τους γονείς μας είναι σαφώς μικρότερες από εκείνες που μας χωρίζουν από τα παιδιά μας.

Επειδή όμως δεν είναι εύκολο να τα θυμόμαστε όλα και, κυρίως, να τα συνδέουμε, μας ενοχλεί μόνο -και δικαίως, ας το τονίσουμε- η χυδαιότητα, δηλαδή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε επειδή βρέθηκε η λύση στα προβλήματα τα οποία κάποτε μας απασχολούσαν.

Σαν τον κουφό που άρχισε να άκουει επειδή έχασε τη μιλιά του, έτσι κι εμείς ζούμε τις αντιφάσεις της προόδου.


Μας διαφεύγει η περιβόητη «πανουργία της Ιστορίας».


Δηλαδή το ότι η λύση ενός προβλήματος συνεπάγεται τη δημιουργία κάποιου άλλου.

Όσοι δεν πιστεύουν στον επί Γης παράδεισο οφείλουν, όχι να δεχτούν τη σημερινή κατάντια, γιατί αυτό θα ήταν εξίσου λανθασμένο με την απόλυτη απόρριψή της· οφείλουν να κατανοήσουν ότι η περίφημη πρόοδος είναι και θα είναι πάντα λειψή και, συνεπώς, χωρίς τελικό προορισμό.21η του Απρίλη.

Τι να σημαίνει αυτό άραγε για έναν εικοσάρη;
Η χούντα ήταν ένα καθεστώς βασανιστών. Η σιωπή στα βασανιστήρια είναι ο καλύτερος σύμμαχος των βασανιστών.

Και η δικιά μου Σιωπή στα Νοσταλγικά αποβράσματα αυτής της εποχής είναι γραμμένη στο σώμα μου.
Ας κοπιασουν να δουν τα σημαδια…..
Άβαταρ μέλους
atomant
senior member
 
Δημοσιεύσεις: 698
Εγγραφή: Τρί Ιαν 20, 2004 4:39 pm

Δημοσίευσηαπό messinian » Τετ Απρ 21, 2004 5:21 pm

Η αντίσταση κατά της Χούντας

Παρά τις συλλήψεις και την άγρια τρομοκρατία άρχισε να αναπτύσσεται από τις πρώτες ημέρες του πραξικοπήματος ένα αντιδικτατορικό κίνημα από τις παράνομες οργανώσεις και μεμονωμένους αγωνιστές.

Εκεί όπου είχαν σκάψει και σπείρει οι παράνομες αντιδικτατορικές οργανώσεις, είχε αρχίσει να φυτρώνει ένα ανατρεπτικό νεολαιίστικο κίνημα που ενσωμάτωνε όχι μόνο τις καλύτερες παραδόσεις του λαϊκού κινήματος, αλλά και εμπνεόταν από το διεθνές αντιπολεμικό κίνημα, από το γαλλικό Μάη-Ιούνη του '68, από το μεγαλειώδη αγώνα του βιετναμέζικου λαού να αποτινάξει τον αμερικανικό ζυγό.

Συγκροτήθηκε το ΠΑΜ (Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο) με επικεφαλής τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Νίκο Δήμου, τον Αντώνη Μπριλλάκη, τον Γιώργο Βότση κ.α Μερικές ημέρες αργότερα δημιουργήθηκε η "Δημοκρατική Αμυνα" στην οποία μετείχαν ο Σάκης Καράγιωργας, ο Κώστας Σημίτης, ο Βασίλης Φίλιας, ο Στέλιος Νέστωρ κ.α. Αλλα πολιτικοποιημένα άτομα, κυρίως από τον κεντρώο χώρο, όπως ο Αντώνης Λιβάνης, ο Λευτέρης Βερυβάκης, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Στάθης Γιώτας δημιούργησαν τον "Δημοκρατικό Σύνδεσμο". Τα άτομα αυτά αποτέλεσαν τον πυρήνα του ΠΑΚ Ελλάδας που δημιουργήθηκε αργότερα.

Στις 27 Ιουλίου μέλη του ΠΑΜ στην Αθήνα, συνέδεσαν δυο μεγάφωνα με μαγνητόφωνο σε πολυκατοικία στην οδό Πανεπιστημίου και μετέδωσαν εκπομπή με αντιδικτατορικά συνθήματα. Το ίδιο συνέβη στην παραλία της Θεσσαλονίκης, μπροστά στο Λευκό Πύργο, όπου ξαφνικά από ένα καροτσάκι μωρού στο οποίο είχε τοποθετηθεί μαγνητόφωνο, άρχισαν να ακούγονται συνθήματα κατά της Χούντας. Στη διάρκεια του φθινοπώρου αυτοσχέδιες βόμβες εξερράγησαν στην Αθήνα. Η Χούντα προέβη σε συλλήψεις, δίκες και καταδίκες, υπευθύνων και μη σε εξορία σε ξερονήσια του Αιγαίου. Χαρακτηριστική ήταν η δίκη των στελεχών του "Πατριωτικού Μετώπου". Στις 27 Οκτωβρίου 1967 το Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον Κώστα Φιλίνη και τον Ιωάννη Λελούδα σε ισόβια δεσμά και 15 χρόνια φυλακή τους Ι.Παπαηλιόπουλο, Σύλβα Ακρίτα, Αννα Παπανικόλα, ΚΛειβαδίτη, Ηλ. Μπετζέλο και Γ.Μπεζεριάνο για αντίσταση κατά της αρχής.

Το ΠΑΚ ιδρύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1968 στη Σουηδία από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στόχος του ΠΑΚ ήταν η αποτελεσματικότερη οργάνωση του αγώνα κατά της Χούντας και για την επίτευξή του θα χρησιμοποιούνταν κάθε μέσο, ακόμη και ένοπλη αντίσταση στο καθεστώς.

Το καλοκαίρι του 1968 και συγκεκριμένα στις 13 Αυγούστου θα γίνει η πρώτη δολοφονική απόπειρα κατά του Παπαδόπουλου. Ο Αλέκος Παναγούλης προσπάθησε με εκρηκτικό μηχανισμό να δολοφονήσει τον δικτάτορα που κατευθυνόταν προς το Λαγονήσι. Η απόπειρα απέτυχε και ο Παναγούλης συνελήφθη.

Ο Αλέκος Παναγούλης δικάστηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης "Εθνική Αντίσταση" και καταδικάστηκε δυο φορές εις θάνατον. Ο Λευτέρης Βερυβάκης καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά, ενώ άλλα οκτώ άτομα καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές.

Εικόνα

Κορυφαία αντιστασιακή εκδήλωση ήταν η κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου. Ο Γεώργιος Παπανδρέου πέθανε την 1η Νοεμβρίου 1968. Την κηδεία του παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες λαού, οι οποίοι διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας υπέρ της δημοκρατίας και ζητώντας την κατάργηση του δικτατορικού καθεστώτος.

Στις 29 Μαρτίου του 1969 ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης καταφέρθηκε εναντίον των δικτατόρων, τονίζοντας ότι το καθεστώς αυτό είναι αντίθετο προς τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας που χαρακτηρίζουν τον ελληνικό λαό.

Στην διαρκώς ογκούμενη αντίσταση του Ελληνικού λαού κατά της τυραννίας, η Χούντα απαντά με συλλήψεις αγωνιστών, δίκες και βαριές καταδίκες. Έτσι, στις 13 Απριλίου 1970 το Στρατοδικείο Αθηνών καταδίκασε 20 στελέχη της αντιδικτατορικής οργάνωσης "Δημοκρατική ʼμυνα". Μεταξύ αυτών οι καθηγητές Σάκης Καραγιώργος και Γ. Α. Μαγκάκης, στους οποίους επιβάλονται ισόβια στον πρώτο και 18ετης κάθειρξη στον δεύτερο, ο αντιστράτηγος Γ. Ιορδανίδης και ο τότε φοιτητής Νομικής Νίκος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος σήμερα του Συνασπισμού, στους οποίους επιβάλεται κάθειρξη 8 ετών κ.α. Επίσης, στις 8 Ιουλίου καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ Ν. Καλούδης, Ζ. Ζορζοβίλης και Ι. Γιάνναρης και σε διάφορες ποινές από 15 έως 20 χρόνια άλλα 10 άτομα.

Η Θεσσαλονίκη συνεισέφερε στον αγώνα για την ελευθερία όχι κατά το μέτρο των δυνάμεών της, αλλά πολύ περισσότερο από αυτό. Στο διάστημα 1967-71 -οπότε παύει να λειτουργεί το Εκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης- έγιναν περίπου 12 μεγάλες δίκες αντιστασιακών, μεταξύ αυτών η δίκη του "Πατριωτικού Μετώπου", της "Δημοκρατικής ʼμυνας", της ΟΚΝΕΘ, της "Λαϊκής Πάλης" κ.α., στις οποίες καταδικάσθηκαν συνολικά πάνω από 100 κατηγορούμενοι. Στα τέλη του 1972, σε σύνολο περίπου 400 πολιτικών κρατουμένων από όλη την Ελλάδα, οι 80 (το 20%) είχαν καταδικασθεί από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης. Θα πρέπει επίσης να πρσθέσουμε τους 500 περίπου εκτοπισμένους στη Γυάρο, στη Λέρο, τον Ωρωπό που είχαν συλληφθεί "προληπτικά" αμέσως μετά το πραξικόπημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τους 30 περίπου "ισοβίτες" πολιτικούς κρατούμενους οι 12 είχαν καταδικασθεί στη Θεσσαλονίκη.

MΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σαν π ρ ό κ ε ς πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις

Nα μην τις παίρνει ο άνεμος.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ
Άβαταρ μέλους
messinian
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 1416
Εγγραφή: Τετ Μαρ 31, 2004 6:45 pm
Τοποθεσία: ΑΛΛΟΥ...

Δημοσίευσηαπό κούτσουρο » Τετ Απρ 21, 2004 6:44 pm

Μπράβο μας σύντροφοι, μπράβο μας που τους πετάξαμε στη θάλασσα. Μπράβο σε εμάς τους πολλούς που δώσαμε στους λίγους το φώς το αληθινό της δημοκρατίας. Μπράβο μας...
Η γλώσσα μιλιά δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει.
ΖΑΒΑΡΑΚΕΤΡΑΝΕΜΙΑ
ΙΛΕΟΣ,ΙΛΕΟΣ,ΙΛΕΟΣ
ΝΑΜΑ,ΝΑΜΑ, ΝΑΜΑΕΜΙΑ
αλληλούια ξεψυχισμένη

Τι άλλο να πείς δηλαδή...
κούτσουρο
junior member
 
Δημοσιεύσεις: 23
Εγγραφή: Σάβ Απρ 17, 2004 1:57 am

Επόμενο

Επιστροφή στο επικαιρότητα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες

cron