επικαιρότητα

Big Brother...σουσάμι άνοιξε [!!!!]

σχολιασμός γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας

Συντονιστής: Xenia

Big Brother...σουσάμι άνοιξε [!!!!]

Δημοσίευσηαπό than sigma » Πέμ Ιουν 16, 2005 12:14 pm

Το 2006 τα νέα βιομετρικά διαβατήριαΕντός του 2006 αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τα νέα βιομετρικά διαβατήρια, καθώς το μόνο που απομένει είναι οι κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργείων Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Οικονομίας που θα καθορίσουν τα διαδικαστικά θέματα. Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή», εντός των επόμενων έξι μηνών 450 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων και 10 εκατομμύρια Έλληνες, θα περάσουν από ειδικά κέντρα καταγραφής και επεξεργασίας των βιομετρικών χαρακτηριστικών τους.

Το νέο διαβατήριο θα είναι λευκό έντυπο, με κοινά ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας και δύο βιομετρικά στοιχεία, ενώ θα εκδίδεται πιο γρήγορα από το παλιό. Ειδικότερα, τα βιομετρικά διαβατήρια θα διαθέτουν μικροτσίπ, που εκτός από την ψηφιακή εικόνα του κατόχου τους θα περιλαμβάνουν ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα και καταγραφή του χρώματος της ίριδας των ματιών του.

Τέλος, το διαβατήριο ή το ταξιδιωτικό έγγραφο δεν επιτρέπεται να περιέχει καμιά πληροφόρηση υπό μορφή αναγνώσιμη από μηχάνημα, εκτός αν προβλέπεται από το σχετικό κανονισμό ή αναγράφεται στο έγγραφο, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία του κράτους-μέλους.

ΜΠΕ
Τελευταία επεξεργασία από than sigma και Πέμ Ιουν 16, 2005 12:18 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
καλό ταξίδι αλέξη.
Άβαταρ μέλους
than sigma
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1015
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 30, 2002 9:05 pm
Τοποθεσία: Kalamata

Δημοσίευσηαπό than sigma » Πέμ Ιουν 16, 2005 12:17 pm

Αντικλεπτικά δακτυλικά αποτυπώματα!Τους εγκληματίες τους εντοπίζουμε από τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε λοιπόν το δικό μας αποτύπωμα για να προστατευθούμε οι ίδιοι από τους κλέφτες;


Καθώς τα κινητά τηλέφωνα εξελίσσονται ολοένα και περισσότερο, αρκεί ένας κωδικός πρόσβασης ή το γνωστό μας PIN για να τα προστατεύσει από τα αδιάκριτα βλέμματα; Η λύση είναι στο χέρι μας ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, στις άκρες των δακτύλων μας.

Η τραγουδίστρια Charlotte Church υπέφερε από μεγάλη ταπείνωση όταν «πικάντικες» φωτογραφίες της διανεμήθηκαν από το κινητό του συντρόφου της το οποίο είχε χαθεί.

Κι αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Αν αφήσετε το κινητό σας κάπου εκτεθειμένο είναι πολύ πιθανό να χάσετε πολλά περισσότερα από τον τηλεφωνικό σας κατάλογο.

Αν μάλιστα έχετε μια συσκευή από τις πιο εξελιγμένες, προσωπικές φωτογραφίες, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επαγγελματικά αρχεία αλλά αγαπημένες διευθύνσεις στο Internet, όλα είναι εκτεθειμένα στα χέρια ενός κλέφτη.

Το μόνο που πρέπει να κάνει αυτός είναι να το ξεκλειδώσει, κάτι που συνήθως είναι πολύ εύκολο, ή να «σπάσει» τον κωδικό.

Όμως οι καταναλωτές θα μπορούν σύντομα να αντιμετωπίσουν την απειλή αυτή με τα ένα νέο όπλο – τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.
ʼνοιξε σουσάμι

Η βιομετρική τεχνολογία είναι ήδη πολύ γνωστή για την αμφιλεγόμενη χρήση της στη Βρετανία στις προτεινόμενες νέες ταυτότητες. Όμως η ενσωμάτωση αισθητήρων δακτυλικών αποτυπωμάτων σε κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές – φορητούς ή όχι – είναι ακόμα σχετικά νέα.

Αρκετές εταιρίες προσπαθούν να πείσουν την αγορά να υιοθετήσει τις συσκευές ασφάλειας δακτυλικών αποτυπωμάτων εποφθαλμιώντας στην πολύ κερδοφόρα αγορά της κινητής τηλεφωνίας.

Οι χρήστες θα πρέπει να περάσουν τον δείκτη τους πάνω από έναν μικρό αισθητήρα για να εγγράψουν το δακτυλικό τους αποτύπωμα. Για την εγγραφή κάθε χρήστη απαιτούνται αρκετές σωστές απόπειρες.

Έπειτα, κάθε φορά που θέλουν να ξεκλειδώσουν ή να συνδεθούν με τη συσκευή τους πρέπει να περάσουν πάλι το δείκτη τους πάνω από τον αισθητήρα, να τους αναγνωρίσει και μετά «ʼνοιξε Σουσάμι» …η συσκευή είναι έτοιμη για χρήση.

Το σύστημα αυτό ενημερώνει τους χρήστες σε περίπτωση που δεν έχει διαβάσει σωστά το αποτύπωμά τους με συγκεκριμένες οδηγίες. Αν ακόμα και ο ίδιος χρήστης περάσει από τον αισθητήρα ένα διαφορετικό δάκτυλο, δεν θα του δοθεί πρόσβαση στη συσκευή, αφού όπως είναι γνωστό κάθε δάχτυλο έχει διαφορετικό αποτύπωμα.

Ο αισθητήρας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν ποντίκι, σαν όργανο πλοήγησης στο Internet ακόμα και σαν χειριστήριο για παιχνίδια.

"Οι περιπτώσεις υπολογιστών που κλέβονται αυξάνονται συνέχεια, και δυστυχώς οι υπολογιστές περιέχουν πολύ σημαντικά δεδομένα," σχολιάζει ο Alan Kramer της UPEK, μιας από τις εταιρίες που αναπτύσσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία με τους αισθητήρες αποτυπωμάτων. "Η αύξηση του αριθμού των ηλεκτρονικών συσκευών – gadgets- που έχουν σήμερα οι άνθρωποι, και η ηλεκτρονική αποθήκευση όλο και περισσότερων δεδομένων σε αυτές, αυξάνει και την ανάγκη να προστατεύσουμε τις συσκευές και τα δεδομένα που φέρουν."

Οι κλέφτες μπορούν πολύ πιο εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια συσκευή μέσω ενός κωδικού παρά μέσω δακτυλικού αποτυπώματος, και είναι αυτό το είδος ασφάλειας που πρέπει να προστεθεί για να προστατευθεί ο σκληρός δίσκος και άλλες εφαρμογές.

Για τους υπολογιστές στο χώρο εργασίας, η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας μειώνει και την ανάγκη να θυμάται ο καθένας τον κωδικό του και να τον αλλάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργηθούν οι κωδικοί πρόσβασης αλλά προσφέρει ένα πρόσθετο μέτρο ασφάλειας.

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει την κλοπή προσωπικών δεδομένων, επισημαίνει ο Kramer. "Καθώς όλα πλέον γίνονται εικονικά, είναι τρομακτικό να βασίζουμε την ασφάλειά μας σε μερικά νούμερα. Το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να μπει σε ένα λογαριασμό και να τον αδειάσει βασισμένος μόνο σε έναν κωδικό είναι ένας από τους βασικούς λόγους που απαιτούνται τα δακτυλικά αποτυπώματα.

"Μόνο η βιομετρία δίνει ένα και μοναδικό σύνδεσμο σε έναν άνθρωπο. Είτε η τεχνολογία βασίζεται σε κάποιο κωδικό πρόσβασης είτε σε κάποιο νούμερο, τίποτα από αυτά δεν αποδεικνύει την ταυτότητα κάποιου."

Γίνονται επίσης κινήσεις για να διασφαλιστεί η πιθανότητα να κλέψει κάποιος τα δακτυλικά αποτυπώματα κάποιου άλλου. Για παράδειγμα η εταιρία Senselect δημιούργησε ένα βιομετρικό PIN, που αφορά στη χρήση ενός αριθμού που αποτελείται από ψηφία στη σειρά.

Ένα σύστημα ασφάλειας με δακτυλικά αποτυπώματα προσθέτει στην αξία ενός φορητού υπολογιστή περίπου 45 ευρώ, όμως η τιμή αυτή αναμένεται να πέσει. Υψηλής τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν ήδη τη συγκεκριμένη τεχνολογία αν και οι περισσότερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας δεν την έχουν υιοθετήσει ακόμα.

Όπως πιστεύει ο Kramer η αγορά κινητής τηλεφωνίας σύντομα θα υιοθετήσει το σύστημα. Επίσης βλέπει δυνατότητα χρήσης των αποτυπωμάτων για τον περιορισμό πορνογραφικού ή άλλου περιεχομένου ακατάλληλο για άτομα κάτω των 18 ετών.

Μέλη του αμερικανικού στρατού χρησιμοποιούν το δακτυλικό τους αποτύπωμα για να έχουν πρόσβαση σε στρατιωτικές βάσεις στην Κορέα και στην Γερμανία, ενώ η αστυνομία της Μαλαισίας χρησιμοποιεί συσκευές PDA με ανιχνευτές δακτυλικών αποτυπωμάτων για τον έλεγχο των διπλωμάτων οδήγησης. Επίσης, πόρτες και χρηματοκιβώτια ανοίγουν μόνο με την επιβεβαίωση αποτυπωμάτων.

Ο Kramer πιστεύει ότι ακολουθούν περισσότερες και πιο ριζοσπαστικές χρήσεις, όπως η αντικατάσταση των πιστωτικών καρτών με το δακτυλικό αποτύπωμα του καταναλωτή ή η χρήση του σαν κλειδί για το σπίτι ή το αυτοκίνητο.

Αναγνωρίζει ωστόσο ότι υπάρχει ο φόβος του «Big Brother» όμως υπογραμμίζει ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι μόνο για προσωπική χρήση και ασφάλεια και δεν θα αποθηκεύονται κάπου αλλού.

Όμως γιατί υπάρχει τώρα η ανάγκη για αυτό το μέτρο ασφάλειας;

"Ένα κινητό τηλέφωνο δεν είναι πια απλά ένα τηλέφωνο," αναφέρει ο Phil Robinson, επικεφαλής στην εταιρία ασφάλειας IRM.

"Πλέον κουβαλάμε στις τσέπες μας φορητούς υπολογιστές που έχουν πολλές περισσότερες λειτουργίες από αυτήν του κινητού τηλεφώνου. Επομένων είναι φυσικό επόμενο να αποτελούν πρόκληση για τους κλέφτες."

Όπως υποστηρίζει, η πρόσβαση στις συσκευές μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων πιθανότατα θα αποτρέψει τον συνηθισμένο κλέφτη καθώς αποτελεί ένα ακόμα εμπόδιο που θα πρέπει να προσπεράσει.

Ωστόσο είναι οι κλέφτες που έχουν τον τελευταίο λόγο.

"Προσθέτει ακόμα ένα εμπόδιο, όμως δεν είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτό θα είναι και η λύση στο πρόβλημα της ασφάλειας. Πάντα υπάρχουν τρόποι να προσπελαστεί ακόμα και το πιο δύσκολο εμπόδιο."PATHFINDER
BBC News
καλό ταξίδι αλέξη.
Άβαταρ μέλους
than sigma
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1015
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 30, 2002 9:05 pm
Τοποθεσία: Kalamata

Δημοσίευσηαπό 3ΤΛ » Κυρ Ιουν 19, 2005 2:21 am

Χμ, επικίνδυνη τεχνολογία.
Γιατί εκτός από το κινητό σου, τα προσωπικά αρχεία και την υπόληψή σου, μπορεί να χάσεις και κανένα δάκτύλο!!!!
Πάλι καλά που δεν εισάγουν σύστημα για αναγνώριση του πέους.
Επιτέλους!
3ΤΛ
super member
 
Δημοσιεύσεις: 310
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 16, 2005 12:12 am


Επιστροφή στο επικαιρότητα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron