επικαιρότητα

Δεν πας στον πόλεμο;Πήγαινε φυλακή!

σχολιασμός γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας

Συντονιστής: Xenia

Δεν πας στον πόλεμο;Πήγαινε φυλακή!

Δημοσίευσηαπό than sigma » Σάβ Σεπ 18, 2004 10:34 am

Ο Γιώργος Μοναστηριώτης, ως Εθελοντής Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ), είχε παραιτηθεί τον Μάιο του 2003 από το Πολεμικό Ναυτικό καταγγέλλοντας τη στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο του Ιράκ όταν η φρεγάτα Ναβαρίνο στην οποία υπηρετούσε επρόκειτο να αναχωρήσει για τον Περσικό.Τότε είχε προβεί στην παρακάτω δημόσια δήλωση:

"Ονομάζομαι Γιώργος Μοναστηριώτης, 23ετών, και είμαι Ε.Π.Υ. (Εθελοντής Πενταετούς Υποχρεώσεως) στο Π.Ν. και στη φρεγάτα Ναβαρίνο που θα πάει στον Περσικό. Μετά τα γεγονότα του πολέμου θεωρώ πως η συμμετοχή μου σε αυτή την αποστολή είναι συνεργασία στις δολοφονίες του Ιρακινού λαού.

Από σήμερα δεν ξαναπάω στην υπηρεσία μου, δημοσιεύω την άρνησή μου και περιμένω τα επακόλουθα.

Αρνούμαι συνειδητά και υπεύθυνα να συμμετάσχω η να συνεισφέρω καθ' οποιονδήποτε τρόπο στην ανελέητη σφαγή που συνεργείται κατά του ιρακινού λαού, σ' έναν πόλεμο που δεν λέει να τελειώσει αφού μετά και την επίσημη λήξη του μετράμε νεκρούς και μάλιστα παιδιά. Ακόμα κι αν αυτός ο πόλεμος τελείωνε θα' ρθουν κι άλλοι, πολύ χειρότεροι, αφού ο πόλεμος είναι αναγκαίος για τη διεύρυνση της κυριαρχίας των εξουσιαστών. Δηλώνω την άμεση παραίτησή μου από το Π.Ν., από έναν μηχανισμό που προάγει αντι-ανθρώπινες πρακτικές μέσα από διαταγές και ιεραρχίες, από έναν μηχανισμό που λειτουργεί ως μέσο εκβιασμού και καταστολής στις λαϊκές κινητοποιήσεις και εξεγέρσεις. Η πράξη αυτή είναι επίσης μια ελάχιστη συμπαράσταση αλληλεγγύης στον ιρακινό λαό καθώς και στα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού."
Πριν λίγες μέρες συνελήφθη και αφού πέρασε αυθημερόν από στρατοδικείο με έκτακτες διαδικασίες, καταδικάστηκε για λιποταξία σε φυλάκιση 3 ετών και 4 μηνών και οδηγήθηκε αυτομάτως στις φυλακές στην Κόρινθο.


Σε μια περίοδο που οι λαοί σε όλο τον κόσμο καταγγέλλουν με οργή τη φασιστικής έμπνευσης κατοχή του Ιράκ, σε μια εποχή που οι "σύμμαχοι" μετρούν καθημερινά τους νεκρούς φαντάρους τους που οδήγησαν στη σφαγή και που σύσσωμος ο ελληνικός λαός έχει απαιτήσει το σταμάτημα του παράλογου αυτού πολέμου, η εξέλιξη αυτή αποτελεί πρόκληση για τα φιλειρηνικά αισθήματα όχι μόνο του ελληνικού λαού αλλά και κάθε ανθρώπου, οπουδήποτε στον κόσμο, που δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τον παραλογισμό και τη βαρβαρότητα.

Η σύλληψη, καταδίκη και φυλάκιση του Γιώργου αποδεικνύει ότι το ελληνικό κράτος, πέρα από τις υποκριτικές "ειρηνιστικές" δηλώσεις των πολιτικών του υπαλλήλων, είναι πρόθυμο την κάθε στιγμή να δείξει το απεχθές του πρόσωπο όταν πρόκειται να υπερασπιστεί την επιλογή του να στηρίζει την παγκόσμια νέα τάξη και το "δικαίωμά" του να συμμετέχει ενεργά σε κάθε εγκληματική της δράση.Όλοι όσοι νιώθουν αλληλέγγυοι με τον 23χρονο αντιρρησία και πιστεύουν στο ίδιο αντιπολεμικό όραμα που με τόση τόλμη υποστηρίζει, καλούνται να εκδηλώσουν με οποιονδήποτε τρόπο την αλληλεγγύη τους και να κάνουν όσο γίνεται πιο γνωστό το βάρβαρο τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζει η ελληνική δικαιοσύνη.

Ο Γιώργος Μοναστηριώτης επέλεξε το αυτονόητο: να πει όχι στην εγκληματική συμμετοχή. Κι εμείς θα απαιτήσουμε το αυτονόητο: την απελευθέρωσή του.


Ελευθερία στον Μοναστηριώτη! Ναι στο δικαίωμα να λέμε ΟΧΙ!
καλό ταξίδι αλέξη.
Άβαταρ μέλους
than sigma
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1015
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 30, 2002 9:05 pm
Τοποθεσία: Kalamata

Re: Δεν πας στον πόλεμο;Πήγαινε φυλακή!

Δημοσίευσηαπό dianathenes » Σάβ Σεπ 18, 2004 11:20 am

than sigma έγραψε:Ο Γιώργος Μοναστηριώτης, ως Εθελοντής Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ), είχε παραιτηθεί τον Μάιο του 2003 από το Πολεμικό Ναυτικό καταγγέλλοντας τη στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο του Ιράκ όταν η φρεγάτα Ναβαρίνο στην οποία υπηρετούσε επρόκειτο να αναχωρήσει για τον Περσικό.Τότε είχε προβεί στην παρακάτω δημόσια δήλωση:

[i]"Ονομάζομαι Γιώργος Μοναστηριώτης, 23ετών, και είμαι Ε.Π.Υ. (Εθελοντής Πενταετούς Υποχρεώσεως) στο Π.Ν. και στη φρεγάτα Ναβαρίνο που θα πάει στον Περσικό. Μετά τα γεγονότα του πολέμου θεωρώ πως η συμμετοχή μου σε αυτή την αποστολή είναι συνεργασία στις δολοφονίες του Ιρακινού λαού.

Από σήμερα δεν ξαναπάω στην υπηρεσία μου, δημοσιεύω την άρνησή μου και περιμένω τα επακόλουθα.

Αρνούμαι συνειδητά και υπεύθυνα να συμμετάσχω η να συνεισφέρω καθ' οποιονδήποτε τρόπο στην ανελέητη σφαγή που συνεργείται κατά του ιρακινού λαού, σ' έναν πόλεμο που δεν λέει να τελειώσει αφού μετά και την επίσημη λήξη του μετράμε νεκρούς και μάλιστα παιδιά.

Δηλώνω την άμεση παραίτησή μου από το Π.Ν., i]Πριν λίγες μέρες συνελήφθη και αφού πέρασε αυθημερόν από στρατοδικείο με έκτακτες διαδικασίες, καταδικάστηκε για λιποταξία σε φυλάκιση 3 ετών και 4 μηνών και οδηγήθηκε αυτομάτως στις φυλακές στην Κόρινθο.
Η σύλληψη, καταδίκη και φυλάκιση του Γιώργου αποδεικνύει ότι το ελληνικό κράτος, πέρα από τις υποκριτικές "ειρηνιστικές" δηλώσεις των πολιτικών του υπαλλήλων, είναι πρόθυμο την κάθε στιγμή να δείξει το απεχθές του πρόσωπο όταν πρόκειται να υπερασπιστεί την επιλογή του να στηρίζει την παγκόσμια νέα τάξη και το "δικαίωμά" του να συμμετέχει ενεργά σε κάθε εγκληματική της δράση.Όλοι όσοι νιώθουν αλληλέγγυοι με τον 23χρονο αντιρρησία και πιστεύουν στο ίδιο αντιπολεμικό όραμα που με τόση τόλμη υποστηρίζει, καλούνται να εκδηλώσουν με οποιονδήποτε τρόπο την αλληλεγγύη τους και να κάνουν όσο γίνεται πιο γνωστό το βάρβαρο τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζει η ελληνική δικαιοσύνη.[/b]Ερωτήματα:

Θα ήθελα να μάθω αν κάποιος εθελοντής πενταετούς φοίτησης διατηρεί το δικαίωμα να παραιτηθεί για οποιανδήποτε λόγο.

Αν είχε παρατηθεί ενώ δεν ήταν στην Φρεγάτα θα θεωρείτο λιποταξία;

Πρόκειται για λιποταξία ή για άρνηση καθήκοντος για ιδεολογικούς λόγους;

Γιατί δεν αναφέρθηκε το γεγονός στα δελτία ειδήσεων και γιατί κανένας δημοσιογράφος από αυτούς που κυνηγούν φτηνοσκάνδαλα δεν είπε τίποτα.

Προτείνω να συντάξουμε γράμμα συμπαράστασης και να το στείλουμε στο υπουργείο εθνικής άμυνας. Με τις υπογραφές μας βεβαίως. Και μια καταγγελία στις εφημερίδες αφού πρώτα ενημερωθούμε στα παραπάνω ερωτήματα.
Είμαι για πέτα(γ)μα.....

....και αγόρασα ασπίδα......
Άβαταρ μέλους
dianathenes
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 1193
Εγγραφή: Τρί Απρ 08, 2003 10:08 pm

Δημοσίευσηαπό than sigma » Σάβ Σεπ 18, 2004 11:58 am

Θεωρητικά και με κάθε επιφύλαξη οι ΕΠΥ υπογράφουν μεν κανονικό συμβόλαιο αλλά έχουν το δικαίωμα να παραιτηθούν (να σπάσουν το συμβόλαιο δλδ) αναλαμβάνοντας το κοστος της ρήτρας του συμβολαίου (όπως σε κάθε συμβόλαιο μεταξύ δυο μερών) . Θα ήταν παράλογο το αντίθετο.

ʼγνωστο. Κάποιος που γνωρίζει επι των θεμάτων ίσως μας διαφωτίσει.

Το δεύτερο. Αφότου διάβασα τη δήλωσή του, εγώ θα τους ονόμαζα ανθρωπιστικούς τους λόγους.

Γιατί; Δεν έχουν χρόνο καρντιά μου... Πάντως να σημειωθεί ότι έχει γίνει μια αναφορά σε δελτίο του ΑΝΤ1.Προτείνω να γνωστοποιήσουμε το θέμα όσο το δυνατόν αν και προσωπικά δε με αφορούν τόσο τα νομικά μέρη του θέματος. Για μένα είναι καθαρό το γεγονός όταν κάποιος λέει : Αρνούμαι συνειδητά και υπεύθυνα να συμμετάσχω η να συνεισφέρω καθ' οποιονδήποτε τρόπο στην ανελέητη σφαγή που συνεργείται κατά του ιρακινού λαού, σ' έναν πόλεμο που δεν λέει να τελειώσει αφού μετά και την επίσημη λήξη του μετράμε νεκρούς και μάλιστα παιδιάΣας παραθέτω και τη δήλωση που έκανε στις 15/9/04 μέσα από τη φυλακή.

Εδώ και τρεις μέρες βρίσκομαι φυλακισμένος στις Δικαστικές Φυλακές Κορίνθου.Κατηγορήθηκα για λιποταξία επειδή αρνήθηκα-με δημόσια δήλωσή μου στις 08/05/2003-να ακολουθήσω τη φρεγάτα «Ναυαρίνο»,όπου υπηρετούσα ως Εθελοντής Πενταετούς Υποχρέωσης στον πόλεμο του Κόλπου.Το πρωί της Δευτέρας 13/09/2004 παρουσιάστηκα οικειοθελώς στο Ναυτοδικείο Πειραιά με την ελπίδα να λήξει η 16μηνη ομηρεία μου.Εκεί συνελήφθην και οδηγήθηκα στο αυτόφωρο 5μελές Ναυτοδικείο όπου καταδικάστηκα σε φυλάκιση τριών ετών και τεσσάρων μηνών.Το ίδιο πρωί διάβαζα στις εφημερίδες ότι ένας αμερικανός στρατιωτικός που ομολόγησε οτι βασάνιζε ιρακινούς αιχμαλώτους,καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 μηνών.Η δική μου στάση ήταν εξ’αρχής σαφής.Αρνήθηκα και αρνούμαι συνειδητά και υπεύθυνα να συμμετάσχω ή να συνεισφέρω καθ’οιονδήποτε τρόπο στην ανελέητη σφαγή του ιρακινού λαού,στους βομβαρδισμούς μαιευτηρίων και λαικών αγορών.Αρνήθηκα και αρνούμαι να μπω σ’αυτόν τον χωρίς τέλος φαύλο κύκλο της βίας και της παραφροσύνης. Με τη συμμετοχή μου στο αντιπολεμικό κίνημα ένωσα τη φωνή μου με τη φωνή εκατομμυρίων ανθρώπων απ’όλο τον κόσμο ενάντια στη φρίκη του πολέμου. Η πράξη μου ήταν μια ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στους ανθρώπους που καθημερινά δοκιμάζονται υπό τέτοιες τις συνθήκες.Επιλέγω να μη συναινώ σ’αυτόν τον παράλογο τρόμο,να αρνούμαι το τέλος της ιστορίας.Πλήρωσα και πληρώνω το τίμημα.Είμαι όμως βέβαιος,ότι εκτός από τη δικαιοσύνη του κράτους που με καταδίκασε,υπάρχει και η δικαιοσύνη των ανθρώπων-της ελληνικής κοινωνίας που κατέβηκε κατά χιλιάδες στους δρόμους ενάντια σ’αυτόν τον βρώμικο πόλεμο-που είναι πιο σπουδαία και πιο αληθινή,και αυτών η ετυμηγορία δεν έχει βγει ακόμη.
Γιώργος Μοναστηριώτης

Δικαστικές Φυλακές Κορίνθου
καλό ταξίδι αλέξη.
Άβαταρ μέλους
than sigma
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1015
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 30, 2002 9:05 pm
Τοποθεσία: Kalamata

Δημοσίευσηαπό dianathenes » Σάβ Σεπ 18, 2004 4:24 pm

than sigma έγραψε:
Επιλέγω να μη συναινώ [/b]σ’αυτόν τον παράλογο τρόμο,να αρνούμαι το τέλος της ιστορίας.

Πλήρωσα και πληρώνω το τίμημα.

Είμαι όμως βέβαιος,ότι εκτός από τη δικαιοσύνη του κράτους που με καταδίκασε,υπάρχει και η δικαιοσύνη των ανθρώπων-της ελληνικής κοινωνίας που κατέβηκε κατά χιλιάδες στους δρόμους ενάντια σ’αυτόν τον βρώμικο πόλεμο-που είναι πιο σπουδαία και πιο αληθινή,και αυτών η ετυμηγορία δεν έχει βγει ακόμη.Εδώ επανέρχεται το θέμα της "βιοθεωρίας" του Ατομαντ και της "προσωπικής θυσίας" που έθιξε ο Ασπικ σε προηγούμενο ποστ του για την τρομοκρατία ( τις προσωπικές θυσίες και στερήσεις που θα δεχόμαστε για να μη σφαγούν κάποια παιδάκια) έτσι δεν είναι;

Αυτό το "δε συναινώ" νομίζω ότι γίνεται πράξη με την συμπαράστασή μας με οποιοδήποτε τρόπο. Είτε με δήλωση συμπαράστασης είτε με καταγγελία είτε με επερώτηση αυτό συζητείται.

Δε μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία, δικαιοσύνη και ριζοσπαστική αντιμετώπιση του κακού και να σιωπούμε όταν φτάνει ένα τέτοιο γράμμα στα χέρια μας. Το "τίμημα" δε μπορεί να το πληρώνει μόνο ένας.

Εκείνο που στοιχειωθετεί το δίκαιο αυτού του ανθρώπου είναι αυτό το "χιλιάδες στους δρόμους" ....

Δε μπορεί δηλαδή η δικαιοσύνη ακόμα αν πρόκειται και για στρατιωτική να καταδικάζει σαν αδίκημα κάτι που πάει ενάντια στο λαικό συναίσθημα και αίσθηση του δικαίου.
Ακόμα και ο στρατός όσο κι αν έχει τους δικούς του νόμους θα πρέπει να συμμορφωθεί με τη πολιτική δικαιοσύνη.

Δε ζούμε σε στρατοκρατούμενη χώρα και δε μπορεί κάτι που ισχύει για τον πολίτη να μην ισχύει για τον στρατιώτη.

Δεν είδα να καταδικαστεί κανείς από τους χιλιάδες διαδηλωτές κα κανείς εργαζόμενος δημόσιος υπάλληλος δε θα προσήγετο στη δικαιοσύνη αν αρνείτο να παρουσιαστεί στην υπηρεσία του ή αν απεργούσε;

Ο θαν είπε:
Προτείνω να γνωστοποιήσουμε το θέμα όσο το δυνατόν αν και προσωπικά δε με αφορούν τόσο τα νομικά μέρη του θέματος.

Συμφωνώ Θαν αλλά με μια επιφύλαξη: συχνά δε μαθαίνουμε όλη την αλήθεια. Για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι αλλά και για να μη γελοιοποιηθούμε νομίζω ότι θα έπρεπε να ενημερωθούμε και νομικά και για τα ίδια τα γεγονότα. Ενας δημοσιογράφος μπορεί να το κάνει αυτό.

Τι λέτε οι υπόλοιποι;


Υγ οι ιεχωβάδες που αρνούνται να κρατήσουν όπλο φερ ειπείν υπηρετούν σε άλλες υπηρεσίες τώρα δε φυλακίζονται όπως παλιά.
Τι το διαφορετικό έκανε αυτός ο άνθρωπος και καταδικάστηκε;
Για ιδεολογικούς λόγους δεν αρνήθηκε να πάει στο κόλπο;
Γιατί η διαφορετική αντιμετώπιση;
Μήπως επειδή στη περίπτωσή του εμπλέκονται οι Αμερικάνοι και η φυλάκισή του είναι προς "παραδειγματισμό";

Μα αυτά γίνονταν πριν την γαλλική επανάσταση!
Γίνονταν ακόμα στο μεσσαίωνα από τους άγγλους αριστοκράτες όταν κάποιος από τον ιδιωτικό στρατό τους αρνείτο να βιάσει, να πάρει το δικαίωμα της πρώτης νύχτας του γάμου ή να ληστέψει τα σπίτια των χωρικών και άλλων "υπηκόων" του αγγλικού στέματος....... :twisted:
Είμαι για πέτα(γ)μα.....

....και αγόρασα ασπίδα......
Άβαταρ μέλους
dianathenes
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 1193
Εγγραφή: Τρί Απρ 08, 2003 10:08 pm

Δημοσίευσηαπό skiaxtro » Σάβ Σεπ 18, 2004 5:19 pm

Να μας ενημερώσετε πότε ανεβαίνει η επόμενη κωμωδία μιας και αυτή κρίθηκε επιτυχής.


Οταν ο Μοναστηριώτης επέλεγε να γίνει Οπλίτης Πενταετούς Υποχρέωσης φανταζόταν ότι θα κάνει μια μικρή καριέρα στο στρατό.Οτι θα πάρει σύνταξη και θα περάσει ενα 'χαρούμενο' βίο κάνοντας καψόνια σε άλλους.
Οταν ο Μοναστηριώτης επέλεγε να καταταγεί εθελοντικά στο στρατό επέλεξε να συντηρήσει την εξουσία των όπλων.Για ποιές ειρηνιστικές ιδέες έρχεται να μιλήσει τώρα κάποιος που επέλεξε να εργαστεί στα σώματα ασφαλείας; Οταν ο μοναστηριώτης έκανε ασκήσεις στο πεδίο βολής και έκανε ασκήσεις ευστοχίας πίστευε οτι μια ζωή θα έστρεφε το όπλο του σε κυκλικούς στόχους και όχι σε ανθρώπινα σώματα.
Βέβαια ο Μοναστηριώτης πίστευε οτι τα ελληνικά στρατά δε πρόκειται να εμπλακούν σε πόλεμο ποτέ και συνεπώς να κινδυνεύσει η σωματική του ακεραιότητα και συνεπώς και η ζωή του.


Αει στο διάολο...γελάσαμε πάλι..
"Ο ρομαντισμός δεν βρίσκεται ούτε στην επιλογή του θέματος ούτε στην ακριβή αλήθεια, αλλά περισσότερο σε έναν τρόπο να αισθάνεσαι τον κόσμο"

C.B
Άβαταρ μέλους
skiaxtro
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 1739
Εγγραφή: Τετ Ιαν 15, 2003 3:19 am
Τοποθεσία: χαραμάδες

Δημοσίευσηαπό epsilon » Σάβ Σεπ 18, 2004 6:53 pm

μπορούμε να απευθυνθούμε σε έναν νομικό που μπαινοβγαίνει στο σάιτ, αν υπάρχει, να μας πει τη γνώμη του από πλευράς καθαρά νομικής και να απευθυνθούμε κατόπιν σε έναν οργανισμό;
τι λέτε;
όχι στη βία.
epsilon
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 3331
Εγγραφή: Δευτ Δεκ 02, 2002 12:40 am

Δημοσίευσηαπό than sigma » Σάβ Σεπ 18, 2004 9:18 pm

Skiaxtro επέτρεψέ μου να διαφωνήσω εντελώς με τη θέση σου.
Είναι καταδικαστικός για κάθε απόφαση που αφορά τη ζωή μας ο τρόπος που παρουσιάζεις την κατάσταση. Η σκέψη σου δεν αναγνωρίζει καν το δικαίωμα να αλλάξει κάποιος στάση ζωής , κοσμοθεωρία , απόψεις , τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων.

Αλλά ας το πάμε και παρακάτω.
Ο Μοναστηριώτης έχει ευθύνη (την οποία και αναγνωρίζει) για την επιλογή του να καταταγεί ως ΕΠΥ. Ίσως να τη χαρακτηρίσουμε ανεύθυνη ,απερίσκεπτη,αφελή ενέργεια ενός 20χρονου. Ναι ίσως...

Τι μπορεί να αδηγήσει όμως ένα παιδί 20+ ετών σε αυτή την κίνηση;
Μήπως (λέω μήπως γιατί δε γνωρίζω) αναγκάστηκε να πάει λόγω μη ύπαρξης άλλων επαγγελματικών επιλογών τη στιγμή που σε εποχή τεράστιας ανεργίας στους νέους ακόμα και με σποτάκια ο Ελληνικός Στρατός διαφημίζει ένα σίγουρο μισθό με πολλά "θα";
Μήπως (λέω μήπως γιατί δε γνωρίζω) τελικά ήθελε απλά να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό και όταν είδε ότι θα γίνει με τον τρόπο του αρωγός σε σφαγές αμάχων ΜΕΤΑΝΙΩΣΕ; Που έκανε πίσω δλδ; Σε έναν πόλεμο που ειδικά στην Ελλάδα συντριπτικά η κοινή γνώμη πίστευε (και πιστεύει) ότι επρόκειτο για μια μπίζνα και κυρίως για μια σφαγή αθώων ;

Προφανώς θα κατηγορήσουμε κι άλλους που δεν κατανοούμε...
Τους Έλληνες αξιωματικούς που αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές της χούντας και επέλεξαν να βασανιστούν...τους αμερικανούς αντιρρησίες που αρνούνται να πάνε στον πόλεμο ή ζητούν με απεργίες να επιστρέψουν...τους ισραηλινούς στρατιώτες και κυρίως αεροπόρους που αρνούνται να βομβαρδίσουν..


Κλείνω τον παιδικό μου τρόπο σκέψης με δυο ακόμα επισημάνσεις:
α) Όποιος πληρώνεται δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί μια εργασία και να παραιτηθεί; Αν πεις όχι και παραιτουμαι εσύ θα πας 3,5 χρόνια στις φυλακές Κορίνθου;
β) Αν ο επαγγελματίας οπλίτης διαταχθεί να σκοτώσει δυο τρια παιδάκια σε μια γειτονιά της Αλβανίας θα πρέπει να υπακούσει επειδή πληρώνεται από το ελληνικό κράτος


ʼμα μου έλεγαν να σκοτώσω ρε σκιάχτρο θα έλεγα ΟΧΙ .
καλό ταξίδι αλέξη.
Άβαταρ μέλους
than sigma
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1015
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 30, 2002 9:05 pm
Τοποθεσία: Kalamata

Δημοσίευσηαπό dianathenes » Σάβ Σεπ 18, 2004 9:49 pm

skiaxtro έγραψε:Να μας ενημερώσετε πότε ανεβαίνει η επόμενη κωμωδία μιας και αυτή κρίθηκε επιτυχής.


Οταν ο Μοναστηριώτης επέλεγε να γίνει Οπλίτης Πενταετούς Υποχρέωσης φανταζόταν ότι θα κάνει μια μικρή καριέρα στο στρατό.Οτι θα πάρει σύνταξη και θα περάσει ενα 'χαρούμενο' βίο κάνοντας καψόνια σε άλλους.
Οταν ο Μοναστηριώτης επέλεγε να καταταγεί εθελοντικά στο στρατό επέλεξε να συντηρήσει την εξουσία των όπλων.Για ποιές ειρηνιστικές ιδέες έρχεται να μιλήσει τώρα κάποιος που επέλεξε να εργαστεί στα σώματα ασφαλείας; Οταν ο μοναστηριώτης έκανε ασκήσεις στο πεδίο βολής και έκανε ασκήσεις ευστοχίας πίστευε οτι μια ζωή θα έστρεφε το όπλο του σε κυκλικούς στόχους και όχι σε ανθρώπινα σώματα.
Βέβαια ο Μοναστηριώτης πίστευε οτι τα ελληνικά στρατά δε πρόκειται να εμπλακούν σε πόλεμο ποτέ και συνεπώς να κινδυνεύσει η σωματική του ακεραιότητα και συνεπώς και η ζωή του.


Αει στο διάολο...γελάσαμε πάλι..Πρώτα- πρώτα Σκιάχτρο να μας ενημερώσεις κι εσύ ποιοι είμαστε εμείς που ανεβάζουμε κωμωδίες, ποιοι είναι αυτό που χαρακτήρισαν το θέμα που έθεσε ο Θαν «κωμωδία» και ποια είσαι εσύ που διαολοστέλνεις....

Δεν έχω καμία διάθεση να έλθω σε αντιπαράθεση μαζί σου αλλά η αντίδρασή σου είναι προσβλητικότατη δεδομένου ότι ο καθένας από μας – πόσο μάλλον ο ιδιοκτήτης της σελίδας- είναι ελεύθερος να θέσει σα θέμα ό,τι επιθυμεί.


Και για να απαντήσω:

Ο στρατός δεν ανήκει στα Σώματα ασφαλείας(!!)

Ο στρατός δεν είναι καν η εξουσία των όπλων. Είναι ένα εκτελεστικό όργανο της εξουσίας με δική του διάρθρωση και οργάνωση μεν αλλά που υπακούει σε εντολές της εκάστοτε εκλεγμένης δημοκρατικά κυβέρνησης. Δεν έχουμε χούντα δεν έχουμε στρατοκρατούμενο καθεστώς και επομένως ο στρατός υπακούει στην πολιτική εξουσία της χώρας.

Επομένως όποιος για οποιονδήποτε λόγο επιλέγει στρατιωτική σταδιοδρομία δε διαφέρει ιδεολογικά από κάποιον άλλο δημόσιο υπάλληλο.

Δε θα κρυφτώ πίσω από το δάκτυλό μου και δε θα αποκοιμηθώ με το να υποστηρίξω ότι σε περίπτωση πολέμου ο τάδε υπάλληλος της ΔΕΗ δε θα κάνει το καθήκον του κατεβάζοντας το γενικό υπακούοντας στις εντολές του ανωτέρου του ή ο δείνα υπάλληλος του ΟΤΕ δε θα μπλοκάρει τις γραμμές αν λάβει τέτοια εντολή από ανώτερό του.

Κατά τον ίδιο τρόπο κάθε οπλίτης πενταετούς ή όχι υποχρέωσης θα υπακούσει στις διαταγές του ανωτέρου του και θα εκτελέσει τυφλά τις διαταγές που θα λάβει.

Αυτή είναι η διαδικασία. Αυτός είναι ο νόμος και ο παραβάτης θεωρείται λιποτάκτης παράνομος προδότης και καταδικάζεται τιμωρείται απολύεται. Διαφορετικά τα πάντα θα διαλύοντο. Διότι δεν είναι δυνατό ο καθείς που λαμβάνει μια διαταγή να την περνά πρώτα από την ιδεολογική του κρησάρα και ανάλογα να αποφασίζει. Έτσι δεν είναι;

Ωστόσο σκιάχτρο υπάρχει ένα «Ωστόσο» με κεφαλαίο Ω.!

Ο άνθρωπος σε οποιοδήποτε σύστημα και να εμπλακεί διαθέτει κρίση και ιδεολογία και προσωπική βούληση ειδεμή είναι όργανο δεν είναι άνθρωπος.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τους λόγους που ώθησαν τον Μοναστηριωτη να επιλέξει το στρατό σα σταδιοδρομία – μου είναι αδιάφοροι- διατηρεί πάντοτε και συνεχώς το δικαίωμα να επανατοποθετηθεί.

( σε επαναλαμβάνω σε μερικές θέσεις μου θαν...αλλά δε πειράζει είχα ήδη γράψει την απάντηση και δεν αφαιρώ τίποτα)


Αν θες να εξετάσουμε τους λόγους που ωθούν κάποιον νέο να καταταγεί στο στρατό μπορούμε να το κάνουμε ωστόσο.

Μπορεί να είναι το νεαρό της ηλικίας που τρέφει όνειρα και ινδάλματα και οραματίζεται στη θέση των ανωτέρων του στρατιωτικούς του βεληνεκούς ενός Ρόμελ.

Μπορεί να είναι η ασφάλεια κα ο σταθερός μισθός ιδίως για μερίδες μη προνομιούχων νέων που δε διαθέτουν κάποιον να τους πληρώνει σπουδές.

Μπορεί να είναι δεκάδες λόγοι. Δ ε με ενδιαφέρουν δε θα σταθώ εκεί.

Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ότι ακόμα κι αν αυτός ο Μοναστηριώτης είναι ένα βολεψίας όπως τον παρουσιάζεις διατηρεί το δικαίωμα το τομάρι του να το πουλήσει για τους κατ επίφαση λόγους που υπάρχει ο στρατός. Δηλαδή την προάσπιση του ελληνικού εδάφους κλπ κλπ.

Διατηρεί το δικαίωμα να μη θέλει να πεθάνει σε ένα πόλεμο ξένων συμφερόντων καθ ότι το συμβόλαιο που υπέγραψε ήταν μεταξύ αυτού και της ελληνικής σημαίας και όχι μεταξύ αυτού και της αμερικάνικης ή όποιας άλλης σημαίας.

Με άλλα λόγια το συμβόλαιο το παραβίασε η ελληνική Κυβέρνηση που τον στέλνει σε ένα πόλεμο ξένων συμφερόντων και όχι ο Μοναστηριώτης.

Ο προδότης είναι η ελληνική κυβέρνηση που υπακούει στα ξένα συμφέροντα και εντολές και όχι ο Μοναστηριώτης.

Επί πλέον ακόμα και αν δεχτούμε ότι ο στρατιώτης υπακούει και δεν εξετάζει τότε θα πρέπει να καταδικάσουμε και τους χιλιάδες αμερικανούς στρατιώτες που αρνήθηκαν να υπηρετήσουν στο Βιετνάμ.

Αλλά ακριβώς επειδή υπήρξαν αυτοί οι χιλιάδες στρατιώτες που «λιποτάκτησαν» αρνήθηκαν να παρουσιαστούν ή να υπακούσουν σε εντολές σκιάχτρο σταμάτησε ο πόλεμος του Βιετνάμ.

Επειδή δεκάδες αξιωματικοί αρνήθηκαν να υπηρετήσουν το στρατιωτικό καθεστώς του 67 και δέχτηκαν την ατίμωση και τους ξήλωσαν τα γαλόνια τους έγινε κάποιος θόρυβος και αναθάρρησε ο κοσμάκης και οργανώθηκε και αντιστάθηκε.

Αν σκεφτόταν όλος ο κόσμος σαν κι εσένα σκιάχτρο και καταδίκαζε αυτόν που υψώνει το ανάστημά του τότε θα ήμασταν ακόμα στο καιρό της Αντουανέτας.

Η θέση σου είναι εφάμιλλη με το λαϊκό ρητό «όποιος μπλέκεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες». Δεν είναι όμως έτσι! Ακόμα και αν δεχτώ ότι ο Μοναστηριωτης ήταν κάποτε με το μέρος της εξουσίας διατηρεί το δικαίωμα της αφύπνισης.

Αφυπνίστηκε λοιπόν ο Μοναστηριώτης και δε θέλει να συμμετέχει στους βρόμικους πολέμους της εξουσίας.
Η, θα του αφαιρέσεις τώρα και το δικαίωμα της αφύπνισης και θα τον κάνεις ένα ζώο και μισό. Ε;

Θα τον φυλακίσουμε δηλαδή επειδή αφυπνίστηκε; Θα τον τιμωρήσουμε γι αυτό;

Και εν πάση περιπτώσει δε θα κρίνουμε το αίτημά του σύμφωνα με το δοκούν και τις ερμηνείες τις δικές σου τις δικές μου ή του καθενός άλλου αλλά σύμφωνα με αυτά που καταθέτει. Σύμφωνα με αυτά που καταθέτει καταδικάστηκε σε φυλάκιση και αυτό θα εξετάσουμε αν στέκει σκιάχτρο. Έτσι εφαρμόζεται ο νόμος κι έτσι αποφασίζει η δικαιοσύνη. Προσωπικές ερμηνείες δε είναι δυνατό να κρίνουν την τύχη ενός ανθρώπου.

Να εξετάσουμε λοιπόν αν θέλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι τι λέει στη κατάθεσή του και όχι τι έχουμε εμείς κατά νου.
Είμαι για πέτα(γ)μα.....

....και αγόρασα ασπίδα......
Άβαταρ μέλους
dianathenes
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 1193
Εγγραφή: Τρί Απρ 08, 2003 10:08 pm

Δημοσίευσηαπό skiaxtro » Σάβ Σεπ 18, 2004 10:08 pm

Θαν.

Ας ξεκινήσουμε ανάποδα.
Δεν επέλεξες να δουλέψεις για τα σώματα ασφαλείας.
Οπως δεν επιλέγουν και πάρα πολλοί άλλοι στην εφηβική τους ηλικία.Γιατί Θάν; Γιατί γνωρίζεις/ουν τι ακριβώς είναι ο στρατός.Γνωρίζεις/ουν οτι οταν σηκώσεις ενα όπλο Θαν κάποτε θα σου ζητηθεί να το χρησιμοποιήσεις ενανατίον ανθρώπων.Και αυτό το ξέρεις πριν καταταχθείς στο στρατό.Επέλεξε ο Μοναστηριώτης να δουλέψει σε ενα τομέα που συντηρεί τη βιομηχανία όπλων.
Γράφεις για όλους αυτούς, που αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε ένα πόλεμο άδικης σφαγής.
Υπάρχει ,κατά τη γνώμη σου Θαν,πόλεμος που να δικαιολογεί σφαγές ;
Και αναρωτιέμαι αν ήταν ενας πόλεμος που η ελληνική γνώμη δεν ενέκρινε ,όπως λές, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα;;

Καθημερινά στη ζωή μου συναντάω 20ρηδες που δεν επέλεξαν το στρατό και δουλεύουν σε εργοστάσια και σε οικοδομές.Αρκετά μελοδραματικό αυτό το "για ενα κομματι ψωμί" που όμως δεν μπορεί να σταθεί ως δικαιολογία για μια τέτοια επιλογή.Μήπως θες να μάθεις πόσα παιδιά λιώνουν τα πόδια τους στους δρόμους και όχι αραχτοί σε κάποιο στρατιωτικό γραφειάκι;
Ο Μοναστηριώτης ήξερε τους κανονισμούς.Ηξερε οτι στο στρατό ανυπακοή στους κανονισμούς ισοδυναμεί με στρατοδικείο.Αυτό το γνωρίζω και γω που στη ζωή μου δε πήγα ποτέ φαντάρος.
Δυστυχώς δεν μπορώ να χαρακτηρίσω αφελή ή επιπόλαιη μια κίνηση κατάταξης στο στρατό σε οποιαδήποτε ηλικία και για οποιοδήποτε λόγο και αν έχει γίνει.Τέτοιες επιπόλαιες κινήσεις κοστίζουν.

Δεν υποστηρίζω οτι δεν μπορείς να αλλάξεις στάση ζωής ή κοσμοθεωρία ειδικά αν έχεις γνωρίσει τη φρίκη ενός πολέμου εκ των έσω.Η περίπτωση του Μοναστηριώτη δεν είναι ανάλογη των αξιωματικών της Χούντας που αρνήθηκαν ή των Ισραηλινών αεροπόρων που είδαν κορμιά διαμελισμένα και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.
Υποστηρίζω όμως οτι ο καθένας απο εμάς θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων του.Να έχει τη δύναμη να τις αναλάβει.

Η περίπτωση του Μοναστηριώτη μου θυμίζει περισσότερο τη περίπτωση ενός δημοσίου υπαλλήλου βολεμένου που μόλις είδε οτι σ'ενα πόλεμο δε πεθαίνουν πάντα οι άμαχοι, που όταν είδε τους ιρακινούς άτακτους να καταφέρνουν να εξολοθρεύουν τους επιτιθέμενους,όταν είδε οτι θα έβαζε τη δική του ζωή σε ρίσκο,έκανε πίσω.


υγ...Οι φυλακές της Κορίνθου σε σχέση με άλλα σωφρονιστικά συστήματα είναι τόπος εξοχής.
"Ο ρομαντισμός δεν βρίσκεται ούτε στην επιλογή του θέματος ούτε στην ακριβή αλήθεια, αλλά περισσότερο σε έναν τρόπο να αισθάνεσαι τον κόσμο"

C.B
Άβαταρ μέλους
skiaxtro
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 1739
Εγγραφή: Τετ Ιαν 15, 2003 3:19 am
Τοποθεσία: χαραμάδες

Δημοσίευσηαπό skiaxtro » Σάβ Σεπ 18, 2004 10:09 pm

Θαν.

Ας ξεκινήσουμε ανάποδα.
Δεν επέλεξες να δουλέψεις για τα σώματα ασφαλείας.
Οπως δεν επιλέγουν και πάρα πολλοί άλλοι στην εφηβική τους ηλικία.Γιατί Θάν; Γιατί γνωρίζεις/ουν τι ακριβώς είναι ο στρατός.Γνωρίζεις/ουν οτι οταν σηκώσεις ενα όπλο Θαν κάποτε θα σου ζητηθεί να το χρησιμοποιήσεις ενανατίον ανθρώπων.Και αυτό το ξέρεις πριν καταταχθείς στο στρατό.Επέλεξε ο Μοναστηριώτης να δουλέψει σε ενα τομέα που συντηρεί τη βιομηχανία όπλων.
Γράφεις για όλους αυτούς, που αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε ένα πόλεμο άδικης σφαγής.
Υπάρχει ,κατά τη γνώμη σου Θαν,πόλεμος που να δικαιολογεί σφαγές ;
Και αναρωτιέμαι αν ήταν ενας πόλεμος που η ελληνική γνώμη δεν ενέκρινε ,όπως λές, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα;;

Καθημερινά στη ζωή μου συναντάω 20ρηδες που δεν επέλεξαν το στρατό και δουλεύουν σε εργοστάσια και σε οικοδομές.Αρκετά μελοδραματικό αυτό το "για ενα κομματι ψωμί" που όμως δεν μπορεί να σταθεί ως δικαιολογία για μια τέτοια επιλογή.Μήπως θες να μάθεις πόσα παιδιά λιώνουν τα πόδια τους στους δρόμους και όχι αραχτοί σε κάποιο στρατιωτικό γραφειάκι;
Ο Μοναστηριώτης ήξερε τους κανονισμούς.Ηξερε οτι στο στρατό ανυπακοή στους κανονισμούς ισοδυναμεί με στρατοδικείο.Αυτό το γνωρίζω και γω που στη ζωή μου δε πήγα ποτέ φαντάρος.
Δυστυχώς δεν μπορώ να χαρακτηρίσω αφελή ή επιπόλαιη μια κίνηση κατάταξης στο στρατό σε οποιαδήποτε ηλικία και για οποιοδήποτε λόγο και αν έχει γίνει.Τέτοιες επιπόλαιες κινήσεις κοστίζουν.

Δεν υποστηρίζω οτι δεν μπορείς να αλλάξεις στάση ζωής ή κοσμοθεωρία ειδικά αν έχεις γνωρίσει τη φρίκη ενός πολέμου εκ των έσω.Η περίπτωση του Μοναστηριώτη δεν είναι ανάλογη των αξιωματικών της Χούντας που αρνήθηκαν ή των Ισραηλινών αεροπόρων που είδαν κορμιά διαμελισμένα και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.
Υποστηρίζω όμως οτι ο καθένας απο εμάς θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων του.Να έχει τη δύναμη να τις αναλάβει.

Η περίπτωση του Μοναστηριώτη μου θυμίζει περισσότερο τη περίπτωση ενός δημοσίου υπαλλήλου βολεμένου που μόλις είδε οτι σ'ενα πόλεμο δε πεθαίνουν πάντα οι άμαχοι, που όταν είδε τους ιρακινούς άτακτους να καταφέρνουν να εξολοθρεύουν τους επιτιθέμενους,όταν είδε οτι θα έβαζε τη δική του ζωή σε ρίσκο,έκανε πίσω.


υγ...Οι φυλακές της Κορίνθου σε σχέση με άλλα σωφρονιστικά καταστήματα είναι τόπος εξοχής.
"Ο ρομαντισμός δεν βρίσκεται ούτε στην επιλογή του θέματος ούτε στην ακριβή αλήθεια, αλλά περισσότερο σε έναν τρόπο να αισθάνεσαι τον κόσμο"

C.B
Άβαταρ μέλους
skiaxtro
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 1739
Εγγραφή: Τετ Ιαν 15, 2003 3:19 am
Τοποθεσία: χαραμάδες

Επόμενο

Επιστροφή στο επικαιρότητα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron