αθηνά

Συγγνώμη, ενοχλείστε αν πειραματισθώ με το μυαλό σας;Τα τρομακτικά πειράματα που πραγματοποίησε το σύμπλεγμα ατομικής – στρατιωτικής – βιομηχανικής ηγεσίας πάνω σε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, αποτελεί ένα από τα σκοτεινότερα μυστικά του 20ου αιώνα. Τα θύματα υπήρξαν κυρίως Συγγνώμη, ενοχλείστε αν πειραματισθώ με το μυαλό σας;Τα τρομακτικά πειράματα που πραγματοποίησε το σύμπλεγμα ατομικής – στρατιωτικής – βιομηχανικής ηγεσίας πάνω σε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, αποτελεί ένα από τα σκοτεινότερα μυστικά του 20ου αιώνα. Τα θύματα υπήρξαν κυρίως τα περιθωριακά ή επιρρεπή μέλη της κοινωνίας, όπως παιδιά, μαύροι (κυρίως οι γυναίκες) ή κρατούμενοι φυλακών. Η μηχανή του Αμερικανικού Ψυχρού Πολέμου δεν καταλάβαινε εθνικά σύνορα όταν χρειαζόταν να βρει νέα υποκείμενα για τα τρομερά της προγράμματα, είτε πρόκειται για Νότιο-αφρικανούς ινδιάνους Bantu είτε για ασθενείς σε νοσοκομεία του Καΐρου.

Πράγματι ορισμένα από τα χειρότερα πειράματα σκόπιμα πραγματοποιήθηκαν έξω από τις Αμερικανικές ακτογραμμές, μακριά από τον αυστηρό έλεγχο των μέσων πληροφόρησης ή των πολιτικών που υπήρχαν εκεί. Για παράδειγμα, πρόσφατα ανακαλύφθηκε πως οι ΗΠΑ εκτελούσαν ραδιενεργά πειράματα σε νοητικά καθυστερημένα άτομα στη Νορβηγία. ʼτυχοι ασθενείς που εισαχθήκανε σε κλινικές στο Όσλο χρησιμοποιούνταν σαν ανθρώπινα πειραματόζωα από Αμερικανούς κυβερνητικούς επιστήμονες για να ανακαλύψουν τα βιολογικά και γενετικά αποτελέσματα της ραδιενέργειας: ‘Οι καθυστερημένοι και τρελοί χρησιμοποιούνταν, ανάμεσα σε άλλα πράγματα, σε προσπάθειες για ευνουχισμό μέσω ακτινογραφιών, μια μέθοδος που είχε χρησιμοποιηθεί από Γερμανούς γιατρούς Ναζί κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως του Auschwitz και Ravensbrunek’ 1.

Ακόμα όμως και αυτό το γεγονός ωχριά σε σχέση με τα αποτρόπαια πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στους κατοίκους μιας πολυτελούς κλινικής στο Bristol της Βρετανίας. Το Burden Neurological Institute – γνωστό για την πρόσφατη πρωτοποριακή δουλειά του για τους πάσχοντες από επιληψία – ήταν μια ιδιωτική αστική κλινική για 30 άτομα με ποικιλία νευρολογικών παθήσεων. Στις δεκαετίες του 1950 – 60, το Αμερικάνικο Γραφείο Ναυτιλιακής Έρευνας (ONR: Office for Naval Research) – το οποίο διεξήγαγε έναν μεγάλο αριθμό ραδιενεργών πειραματικών προγραμμάτων σε ανθρώπους – πλήρωνε Βρετανούς γιατρούς που εργαζόταν εκεί, οι οποίοι άνοιγαν τρύπες στο κρανίο και μέσα στον εγκέφαλο των ασθενών του ινστιτούτου. Ατσάλινα ηλεκτρόδια, τα οποία είχαν επικαλυφθεί με ραδιενεργά χημικά, στέλνονταν βαθιά μέσα στον εγκέφαλο τους διαμέσου αυτών των οπών, και πραγματοποιούνταν ηλεκτροσόκ μέσω αυτών.

Έπειτα τα θύματα επιβιβαζόταν σε κάποιο αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος C-47, εξοπλισμένο με πολύπλοκα ηλεκτρονικά συστήματα έτσι ώστε επιπλέον πειράματα να διεξαχθούν σε αυτούς πριν φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, το ερευνητικό πανεπιστημιακό εργαστήριο στην Uppsala της Σουηδίας. Εκεί, σε ορισμένους ασθενείς σκόπιμα προκαλούνταν η δημιουργία όγκων μέσα στον εγκέφαλό τους. Τα ονόματα των Σουηδών επιστημόνων που πήραν μέρος σε αυτά τα πειράματα, έχουν διαγραφεί από τα αρχεία, παρόλο που ορισμένα έγγραφα υπονοούν ότι ένας γιατρός ήταν Τσέχος νευρολόγος γνωστός για τη μέθοδό του πρόκλησης αποφλοίωσης με μια σταγόνα KCI.

Σε μια επίσημη αναφορά πάνω σε πειράματα αναφέρεται ότι η έρευνα στο Bristol είχε κρατηθεί μυστική ακόμα και από άλλα τμήματα της Αμερικανικής ατομικής επικράτειας: ‘Προφανώς ο λόγος για τον οποίο δε γνωρίζουμε τη χρήση ανθρώπων ως πειραματόζωα, είναι επειδή η ONR έχει αποφύγει προσεκτικά κάθε δημοσιότητα πάνω στο θέμα’. Παρόμοια πειράματα είχαν προγραμματιστεί και στις ΗΠΑ, στο Tulane University, μόνο που εδώ υπήρχαν ερωτηματικά … πάνω σε θέματα ηθικής τέτοιων πειραμάτων σε ανθρώπους2.

Τα πειράματα στο Bristol, όπως και στο Tulane, έγιναν με σκοπό να ανακαλυφθεί εάν η ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει. Με το ξεκίνημα των αναταραχών που ακολούθησαν τη δολοφονία του Martin Luther King, η κυβέρνηση πλήρωσε ερευνητές να επιταχύνουν τις προσπάθειες για να ελέγχουν την ‘αντί-κοινωνική’ συμπεριφορά, οπότε επιπλέον πειράματα διεξάχθηκαν, αυτή τη φορά σε μαύρους τροφίμους φυλακών στην California.

Γιατροί των Ναζί οι οποίοι πραγματοποίησαν παρόμοια πειράματα δικάστηκαν στη Νυρεμβέργη – ορισμένοι από αυτούς εκτελέστηκαν. Αλλά κανένας Αμερικανός επιστήμονας έχει τιμωρηθεί, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά αρχεία αποδεικνύουν ότι εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Το γραφείο Ναυτιλιακής Έρευνας, εντωμεταξύ, εξακολουθεί να διατηρεί γραφεία στο Λονδίνο…1. ‘Norwegians used for Cold War Atomic Tests’, AAP, 29 April 1998

2. Memorandum to H D Bruner, Chief ,DBM, from C D Van Cleave, ‘A survey of research and attitudes in the United Kingdom in and toward the problem of the effects of ionising radiation of the nervous system’, 14 October 1959.

Ημερομηνία Έκδοσης: 22/09/2001

Από το περιοδικό ‘The Ecologist’, www.theecologist.co.uk

Συγγραφέας: Eduardo Goncalves (Πορτογάλος ερευνητικός δημοσιογράφος)

Ποιοί είναι online

Έχουμε 33 επισκέπτες συνδεδεμένους