dianathenes έγραψε:Ισως να είναι ειρωνεία της τύχης, αγαπητοί συμφορουμιστές και «συναγωνιστές» στο θεατρικό μας, που προσέρχομαι να σας ζητήσω σε αυτό το τόπικ της «Πλήρωσης και Πληρωμής», κάτι ανάλογο με αυτό που σας ζήτησε και ο Ασπικ τον Ιούνιο του 2005: μια δίκη
Το νικ που άνοιξε αυτό το τόπικ αν και είναι νέο και δε το γνωρίζω, έγραψε για την ύβρη και τα πάθη και απάντησα αυθόρμητα, επειδή πάντα στη ζωή μου κράτησα ως αρχή να θεωρώ τα άτομα εξ ορισμού καλόβουλα μέχρις να αποδειχτεί το αντίθετο και πάντα με αυτή τη τακτική κέρδισα την εμπιστοσύνη τους, φίλε Ασπικ. Αν γίνω επιφυλακτική, όπως με συμβουλεύεις για να με προφυλάξεις, μπορεί να γλίτωνα τόσα μπερδέματα αλλά θα στέγνωνα σαν άνθρωπος, πράγμα που δε το θέλω.
Ο λόγος λοιπόν που αναγκάζομαι να καταφύγω σε δίκη, αγαπητοί φίλοι, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να σταθεί είτε στο εικονικό είτε στο πραγματικό, είτε σαν νικ είτε σαν άτομο με τόσους πολλούς κατήγορους γύρω του ταυτοχρόνως. Μπορεί μια παράσταση να είναι όλη αυτή η υπόθεση στο Υπόστεγο, ένα παιγνίδι, όπως θέλετε πείτε το αλλά και τα παιγνίδια πάντα παίζονται με φίλους. Μέχρι χθες μόνο ο Τάντονας φώναζε (πολύ) και το Σκιάχτρο (λιγότερο). Τώρα όμως προστέθηκε και ο Ασπικ.
Διότι φίλε Ασπικ, αν και ανέλαβες την διευθέτηση των διαφορών από τη θέση του Προέδρου, καταμερίζοντας δίκαια τις ευθύνες, εν συνεχεία βγάζοντας την τήβεννο σε διπλανό δωμάτιο, αναίρεσες τα συμπεράσματα που μόλις πριν λίγα λεπτά είχες εξαγάγει ερμηνεύοντάς τα διαφορετικά:
1.«Μήν γίνεσαι τσιμπούρι, ούτε να προσπαθείς με διάφορους τρόπους να κερδίσεις την φιλία τους με ευθύ ή πλάγιο τρόπο γιατί έχουν δίκιο μετά να σε λένε γυναικουλίτσα»
2 «Και τα άλλα τα γλυκά λογάκια, τα έτσι και τα δήθεν σου τι τα θέλεις;
Μερικές φορές, μοιάζεις σάν να θέλεις να καλοπιάνεις τους άλλους για να τους ευνουχίζεις και να τους έχεις του χεριού σου μετά. Θα έχει δίκιο και η άλλη η χαρχάλω να σε πεί γυναικουλίτσα μετά».Διαμαρτυρήθηκα άμεσα και έντονα λέγοντας ότι άλλο ο ρόλος και άλλο το «δήθεν». Παίζω το ρόλο μου σημαίνει ορμώμαι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μου προκειμένου να πάρω μέρος ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ σε μια παράσταση. Το «δήθεν» αντίθετα, σημαίνει ότι ενεργώ μετά από δεύτερη σκέψη, αξιολογώ, επιλέγω και εφαρμόζω τακτική.
Βέβαια, για να είμαι δίκαιη ασπικ, δεν είπες ότι σίγουρα ενεργώ έτσι αλλά ότι «μοιάζω» να το κάνω.
Ωστόσο με πείραξε πολύ ακόμα και που το σκέφτηκες και το εξέθεσες σαν πιθανότητα.
Οπως και νάχει όμως, καλύτερα που ήλθαν έτσι τα πράγματα, γιατί μιας και όλοι λίγο πολύ, μας έχουν κατηγορήσει και τους δυο ότι είμαστε «κολλητοί», σωστό είναι τώρα να μπει ένας άλλος Πρόεδρος, ώστε να έχω κι εγώ την αξιοπρέπεια ότι η δίκη μου, γίνεται με τους ίδιους όρους που έγινε και η δική σου. Ετσι προτείνω όπως κι εσύ στο παρελθόν να προσέλθει ο αρχαιότερος των χρηστών για αναλάβει τη διεξαγωγή της. Παραθέτω όσα είχες ζητήσει κι εσύ τότε αλλάζοντας όπου είναι απαραίτητο:
... « προτείνω να επιλύσουμε τις διαφορές (...) σωστά και δημοκρατικά,ακολουθώντας πιστά τις φορουμικές αρχές. Προτείνω λαικό δικαστήριο λοιπόν,όπου οι συμφορουμιστές μας θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους (.....). Εμείς θα έχουμε δικαίωμα ερωτήσεων και αποσαφηνίσεων και στο τέλος της διαδικασίας,μπορούμε να αγορεύσουμε. Στο τέλος θα καταμετρηθούν οι αποψεις. Πιστεύω πώς και αυτός ο τρόπος έχει την πρέπουσα δραματουργία, είναι εξίσου θεαματικός-θεατρικός και προσφέρει την απαιτούμενη δικαίωση στο θύμα και την κάθαρση στο φιλοθεάμων κοινό (....)
Πρόεδρος του δικαστηρίου ορίζεται σύμφωνα με την φορουμική νομολογία και εθιμοτυπία, ο αρχαιότερος φορουμάς που θα προσέλθει. Και βέβαια σε περίπτωση που κανείς δέν προσέλθει,τότε σύμφωνα με το άρθρο τρία παράγραφος δέκα και πάλι της φορουμικής νομολογίας και εθιμοτυπίας,ο κατηγορούμενος,εγώ δηλαδή,απαλασσομαι λόγω αδιαφορίας και απουσίας καταδικαστικών απόψεων πρός καταμέτρηση.».
«Κομματικές συζητήσεις» σελ 1Οι κατηγορίες που με βαρύνουν είναι οι εξής:
Σκιάχτρο:
«για την φορουμική προσωπικότητα της Διανάθηνα τρέφω αρνητικά συναισθήματα τα οποία ειδικά τον τελευταίο καιρό έχουν πολλαπλασιαστεί μιας και έχει φροντίσει αντί να απευθυνθεί άμεσα στο πρόσωπο το δικό μου ή οποιουδήποτε άλλου που την έχει ενοχλήσει,την έχει οργίσει και να τα πει ευθέως, να χρησιμοποιήσει τον χείριστο,κατα τη γνώμη μου, τρόπο των χαμηλού επιπέδου υπονοούμενων, τακτική ευρέως διαδεδομένη στους θρασύδειλους. Αυτά τα γυναικουλίστικα κόλπα "θα σου βγάλω το μάτι την ώρα που κοιτάς αλλού" εμένα μου είναι απεχθή. Ουσιαστικά λοιπόν διεξάγει και αυτή εναν 'πόλεμο δολιοφθοράς' ενάντια σε αυτούς που απεχθάνεται. Οπως και να έχει λαμβάνω υπόψη οτι ο καθένας έχει τις δικές του δοκιμασμένες τακτικές όπως και το αξίωμα οτι δεν είναι υποχρεωτικό να συμπαθούμε όλοι όλους σ'ενα χώρο».Τάντον:
«Η διανάνθενς , που ούτε την συμπαθώ ούτε την αντιπαθώ, μπορεί φυσικά να γράφει ότι θέλει, να παστάρει 100 φορές την μέρα ή καθόλου. Να απαντά και να ρωτά ότι θέλει. Ποιος μπορεί και θέλει να την εμποδίσει; Πάντως όχι εγώ.
Ένα δεν δέχομαι και δεν ανέχομαι να κάνει. Να ορμάει στα κείμενα των άλλων, να διορθώνει από ορθογραφικά λάθη μέχρι το νόημα, να εξηγεί με δικά της λόγια τι εννοούν, να κάνει υφολογικές και πραγματικές παρατηρήσεις. Να τα συμπληρώνει με ψυχαναλυτικές αναλύσεις της (ψυχαναλυτικές του κώλου, με συχωρείτε του Κοσμοπόλιταν ). Και πάνω από όλα να βγάζει τα ηθικά συμπεράσματα των κειμένων των άλλων!
Αυτό που προσπαθώ να πω τρεις μήνες τώρα είναι : γιατί να μεταφέρουμε, με μορφή καρικατούρας, αυτό που συμβαίνει έξω στην αγορά;
Αν η διανάθενς έγραφε τα δικά της κείμενα, τις δικές της απαντήσεις, τις δικές της απόψεις ο χώρος θα ήταν πραγματικά πεδίο ελεύθερης έκφρασης.
Θέλει να τον μετατρέψει σε επαρχιακό Δημοτικό σχολείο άλλων εποχών ( που τόσο θαυμάζει)».
Ασπικ:
«Και τα άλλα τα γλυκά λογάκια, τα έτσι και τα δήθεν σου τι τα θέλεις;
Μερικές φορές, μοιάζεις σάν να θέλεις να καλοπιάνεις τους άλλους για να τους ευνουχίζεις και να τους έχεις του χεριού σου μετά. Θα έχει δίκιο και η άλλη η χαρχάλω να σε πεί γυναικουλίτσα μετά».Συνοπτικά: 1
) δολιοφθορά 2) επιμελητεία του χώρου 3) απόπειρα χειρισμού των χρηστών με δόλο.Κοντολογίς, η « δεύτερη σκέψη», ο δόλος και στις 3 περιπτώσεις. Γι αυτό λέω ότι δεν έχω και άλλη επιλογή. Ενας οκ. Δεύτερος, κατά δήλωσή του αρνητικά διακείμενος, πάλι οκ .Αλλά και τρίτος; Και μάλιστα, θετικά διακείμενους συνήθως! Πάει πολύ, όντως!
(αλλά δε πειράζει άσπικ, γιατί έτσι μου δίνεται και η ευκαρία να ικανοποιήσω και το κολλητηράκι που είπε πρόσφατα ότι "δεν έτυχε ποτέ να αντίμετωπίσω "τον ισχυρό λόγο" του άτομαντ ή τον δικό σου και γι αυτό τη βγάζω καθαρή..." Οπότε ιδού οι περισάσεις τώρα το απαιτούν και είναι μια πρόκληση θα έλεγα ενδιαφέρουσα

)
Βέβαια, ο κατηγορούμενος απολογείται τελευταίος. Προκειμένου όμως να έχετε και τη δική μου κατάθεση πριν τη δίκη - έτσι, δε γίνεται;- δίνω τα εξής στοιχεία.
Οσον αφορά τον τάντονα: εμφανίστηκε μετά από απουσία ενός και πλέον έτους (Αυγ. 2004- Δεκ 2005) και σε κειμενό μου που απλά αναφερόταν στο μύθο της Ηλέκτρας έγραψε τα εξής:
«Στην Ψυχανάλυση εκτός από τα συμπλέγματα υπάρχουν και τα φαντάσματα.
Ας μιλήσουμε για φαντάσματα
Όχι, για αυτά τα σκεπασμένα με άσπρα σεντόνια που βογκάνε και κουβαλάνε αλυσίδες
γι΄ αυτά θα μιλήσουν άλλοι ειδικοί
( Χαρδαβέλες και τέτοιοι ). Αλλά, για κάποια άλλα.
Φάντασμα στην Ψυχανάλυση είναι ένα δίπολο, ένα νόμισμα με δυο πλευρές. Η επιθυμία / απώθηση. Προσμονή / φόβος. Ηδονή / φρίκη. Τα φαντάσματα κυκλοφορούν από το ασυνείδητο στο συνειδητό, σχηματίζονται, μετασχηματίζονται, ξεπηδάνε, διαφεύγουν, προσκρούουν στην Λογοκρισία, φεύγουν, ξανάρχονται, μας στοιχειώνουν, γίνονται αρχετυπικές εικόνες, μας κάνουν ( διαδοχικά) μονομανείς, νευρωτικούς, υστερικούς
και πάει λέγοντας.
Γνωστά όλα αυτά και στοιχειώδη.
Ποιο όμως είναι το συνηθέστερο Φάντασμα της σημερινής-υστερικής-μικροαστούλας-με μερικά χρονάκια, και κιλάκια συνήθως, παραπάνω- που κυκλοφορεί ανάμεσά μας;
Ο βιασμός.
Ο βιασμός της από τον επαναστάτη ( ή έστω ελλείψει του από τον εξεγερμένο ή ακόμα και από την εικόνα της εξουσίας ).
Και όταν ο βιαστής δεν έρθει; ( γιατί ποτέ δεν έρχεται )
Η Κυρία γράφει
Γράφει για το φάντασμά της ( θυμηθείτε τον μοτοσικλετιστή μπάτσο με τα μαύρα δερμάτινα, τον Αλγερίνο με τη Μολότοφ, τον εξεγερμένο του Πολυτεχνείου
)
( θυμηθείτε την Κοταμανίδου να χορεύει με το φάντασμά της στους Κυνηγούς του Αγγελόπουλου. Θυμηθείτε τις εικόνες του Μπονουέλ, θυμηθείτε τον Τρίαρ
)
Η Κυρία γράφει
( και επειδή δεν κάνει Ανάλυση ) όσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο νευρωτική. Θυμώνει και αρχίζει να
διδάσκει!
Ξέρει δεν ξέρει ( που δεν ξέρει!).
Απόλαυσα την κοινικοπολιτική ανάλυσή της για το τι έγινε πρόσφατα στη Γαλλία. Όλα λάθος. Μα όλα. Αλλά το ύφος εκεί. Η αυθεντία μιλά. Θαυμάστε την! ( η εικόνα του γερο-παράξενου υποχόνδριου Βορταίρου να ρίχνει τα τείχη της Βαστίλης με έκαναν να χαμογελώ στον ύπνο μου αρκετές νύχτες! ).
( η σύγκριση του Μάη του 68 με τα τελευταία γεγονότα με έκαναν να τρίζω τα δόντια μου. Ώστε λοιπόν ίδια ή ανάλογα γεγονότα κυρά μου; Τότε ήμασταν μισά αγόρια και μισά κορίτσια. Τώρα είδατε καμιά γυναίκα στις ταραχές; Δεν σας βάζει αυτό υποψίες ότι κάτι άλλο συμβαίνει; Δύσκολα ζητάω
)
Ξεκαρδίστηκα με την παρουσίαση του Μύθου των Ατρειδών. Εκείνη η Κλυταιμήστρα που κτυπά τον σύζυγό της με το
ρόπαλο! Με έκαναν να πέσω από την καρέκλα μου. ( όταν δίδασκαν τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου στο σχολείο της έγραφε μάλλον
για σκαμνάκια ). Αμ, εκείνες οι Ερινύες που ήταν το
πνεύμα της Κλυταιμήστρας και κυνήγαγαν τον Ορέστη
( όταν μάθαιναν τις Ευμενίδες στο σχολείο εκείνη ζωγράφιζε καρδούλες ).
Να είστε καλά Κυρία μου και να γράφετε. Δεν υπάρχουν και πολλές αφορμές να γελάμε, γύρω μας.
( μην βιαστείτε πάντως. Θα κάνω πάλι κανα δυο χρόνια να μπω στο υπόστεγο, αρκετή η δόση που πήρα ).
Υ.Γ σαν Ψυχαναλυτής δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για τη περίπτωσή σας. Υπάρχουν χιλιάδες σαν εσάς και πάντα ( σχεδόν )υπάρχει θεραπεία
Σαν άντρας τρομάζω. Λες να υπάρχει καμιά τέτοια στον περίγυρο μου»;
Τόπικ «σύμπλεγμα της Ηλέκτρας».....για να καταλήξει μετά από διάστημα 3 μηνών στην κατηγορία που υπέβαλε.
Οσον αφορά το Σκιάχτρο και τον Ασπικ δεν καταθέτω τίποτα, γιατί είμαστε και εμείς σαν αντίδικοι και εσείς ως ένορκοι, παρόντες συνεχώς επί 3 χρόνια, οπότε έχετε στοιχεία να κρίνετε αν κάνω δολιοφθορά και αν είμαι δήθεν.
Τέλος, όσον αφορά την «επιμελητεία», την οποία όπως σωστά διέβλεψε ο Ασπικ, εγώ ονομάζω υγιή ΚΡΙΤΙΚΗ, έχω να πω ότι είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό μου στο χώρο. Να κάνω σχόλια, να ερμηνεύω λογοτεχνικά κείμενα χρηστών ή άλλων συγγραφέων. Δεν το αρνούμαι. Πάντα όμως καλοπροαίρετα, με ευγενή και όπως κρίνω εκ των αντιδράσεων, εύστοχο τρόπο. Για τα σχόλιά μου πάνω σε απόψεις δε νομίζω ότι διαφέρω από τους άλλους. Οπως ακριβώς κι εσύ ασπικ, κέρδισες με το σπαθί σου μετά την ετυμηγορία των ενόρκων στη δίκη σου το δικαίωμα να «βρίζεις νόμιμα», θέλω να κερδίσω το δικαίωμα να «ασκώ κριτική νόμιμα σε λογοτεχνικά κείμενα» και επομένως
ΖΗΤΩ1.να μου παραχωρηθεί κι εμένα με τη σειρά μου, ο ρόλος της «κριτικού», δεδομένου ότι αν μου τον στερήσετε, θα πρόκειται πλέον για το δικό μου ευνουχισμό.
2 να κηρυχθώ αθώα για τις 2 άλλες κατηγορίες.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας και να μην αργήσει
να περάσει ο Πρέδρος παρακαλώωωωωωωωωωωωω....