(εξκιουζ μι φιλ για το χώσιμο κάτω απο την πρόταση σου)
Μύθε
H "άλλη ματιά" ήταν διεισδυτική και κατ'επέκταση ενδιαφέρουσα και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η συγκεκριμένη είναι και πρωτότυπη.
Είναι γνωστό ότι η διαφορετική ματιά προσθέτει λεπτομέρειες σε μια εικόνα
και αυξάνει τη διακριτική σου ικανότητα.
..όμως στο προσκήνιο ετέθει το μέγα θέμα του
"spoiler"Εννοια που γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητική όταν αφορά μια ταινία που μόλις βγήκε στις προθήκες των dvd club.
[Φλασιά -248
αν και τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται ωστόσο
να διευκρινήσω ( ή στην εσχάτη να ορκιστώ ενώπιον θεού και ανθρώπων)
οτι δεν παίρνω ποσοστά απο την εταιρεία προώθησης της ταινίας ώστε να με "καίει" πόσοι θα δουν την ταινία
οπως επίσης οτι δε με λένε Μπακογιαννόπουλο,Τιμογιαννάκη,Μήτση κλπ ]
Ας δούμε τι σημαίνει,στο συγκεκριμένο θέμα, "spoiler"
Spoiler είναι
-ο τυπάκος στο πίσω κάθισμα στο σινεμά όπου στη διάρκεια της ταινίας τον ακους να ψιθυρίζει με αρκετή ένταση στο διπλανό του
"ρε τη βλέπεις αυτήν; Μετά θα βουτήξει το διαμάντι απο το χρηματοκιβώτιο αφου πρώτα κάνοντας διπλό τολούπ και τριπλό άξελ περάσει τις δέσμες λέιζερ του συναγερμού"
-αυτός απο την παρέα που όταν δει τους τίτλους έναρξης της ταινίας μυστηρίου θα θυμηθεί ότι την έχει δει στο πρόσφατο παρελθόν και θα πεταχτεί περιχαρής να δηλώσει:
" ρε μαλάκες ο δολοφόνος είναι ο μπάτλερ!!"
μια βελτιωμένη έκδοση είναι και η παρακάτω:
Mythos έγραψε:
Δεν θελω να το μηδενισω, το μουβι, αλλά αν εξαιρεσεις την πραγματικα ανατριχιαστικη (αν και καπως εξωφρενικη στην πρωτογονικη της αφελεια) σκηνη οπου ο "γιατρος" κοβει με το πριονι το ποδι του (!!) για να απελευθερωθει (μηπως σας θυμιζει ελαφρως την θρυλουμενη "συνηθεια" της αλεπους που αναγκαζεται, προκειμενου να ξεφυγει απο το δοκανο, να κοψει με τα δοντια της το ποδι της ; ) κατα τα λοιπα το εργο κυλαει πληκτικα και σχεδον προβλεψιμα, αν και οχι τοσο προβλεψιμα χαρις στο αλλοπροσαλλο σεναριο του. Σε μερικα σημεια θυμιζει εντονα RPG βιντεο-γκέιμ, ιδιαιτερα στις σκηνες οπου οι ηρωες καλουνται να λυσουν τους "γριφους" για το πως βρεθηκαν δεμενοι σαν μεσαιωνικοι καταδικοι με το χαλκα στο ποδι και το πως θα καταφερουν να ξεφυγουν απο τη σκατοκατασταση ανακαλυπτοντας διαφορα αντικειμενα κρυμενα στο τοιχο η κατω απο το "χαλί" (λ.χ. το "κουφο" πτωμα στο κεντρο της τουαλετας απο το οποιο θα αποσπασουν το μαγνητοφωνακι με το οποιο θα ακουσουν τις μικροκασετες που βρηκαν στις τσεπες τους, απο οπου θα λαβουν νεες "οδηγιες" ωστε να ανακαλυψουν το κλειδακι και το σιδερενιο κουτι στη μυστικη κρυπτη στον τοιχο, σε ενα σημειο που ειναι μαρκαρισμενο με ενα φωσφοριζον Χ το οποιο ομως Χ για να φανει πρεπει καπως κατι να υποψιαστει ο ενας απο τους δυο "παικτες" και να ζητησει απο τον αλλο να σβυσειν τα φωτα και.... παει λεγοντας. Ενα σαχλαμαρε "point & click", δηλαδη, role playing game του τελους της δεκαετιας του '90..
Το "νοστιμο" ειναι οτι, μολονοτι το ειδα κυριακη πρωι, με κατα τεκμηριο καθαρο μυαλο, δυο μερες μετα δεν καταφερνω να θυμηθω πως τελειωνει.
Μπορεί να μη θυμάσαι Μύθε πως τελειώνει η ταινία αλλά το σενάριο μας το παρέθεσες σχεδόν ολόκληρο.
σημείωση:
οι ταινίες τρόμου (όπως και η λογοτεχνία τρόμου) δεν καλούνται να "πουν" κάτι στο θεατή Μύθε.Δεν έχουν κανένα άλλο στόχο πέρα του να χώσουν νύχια και να διεγείρουν το αίσθημα του φόβου.
Είναι αυτό που σε κάποιο πρόλογο βιβλίου του ο Στήβεν Κινγκ είχε πει
"ακόμα φοβάμαι το χέρι που θα απλωθεί κάτω απο το κρεβάτι μου και θα μου αρπάξει το πόδι".
Ο απλός θεατής που δεν έχει γνώσεις σκηνοθεσίας ώστε να εκτιμήσει ας πούμε τα πλάνα και τη σταθερή κάμερα πίσω απο την πλάτη του Νόρμαν Μπέιτς στο Ψυχώ θα ισχυριστεί μετά την ταινία "φοβάμαι να μπω στο ντούζ" και έτσι το Ψυχώ πέτυχε το σκοπό δημιουργίας του, ανεξάρτητα απο τις σκηνοθετικές δυνατότητες του Χιτσκοκ (που παρεμπιπτόντως πριν βρεθεί ο Φρανσουά Τρυφώ να τον εξυμνήσει και να δώσει μια νέα διάσταση ,οι κριτικοί κατέθαβαν αυτό που μετέπειτα ονομάστηκε "αριστούργημα").
υγ.Ας το εξομολογηθώ...
γιατί έχω ένα βάρος
Για ένα πράγμα αισθάνομαι ντροπή
αν γνώριζα εκ των προτέρων οτι συμμετέχω στη διαμόρφωση ενός οικουμενικού τοπ τεν λιστ ταινιών τρόμου θα ήμουν απείρως πιο
προσεκτική..
Ενδεχομένως να έψαχνα για ύπαρξη συμβολισμών ή για μικρά τραυματικά γεγονότα στην παιδική ηλικία των σεναριογράφων του Saw
(που δε στα ρίχνουν κατάμουτρα όπως κάνει ανερυθρίαστα ο Κινγκ στη "Λάμψη",στο "ʼυτό",στο "Κριστίν" στο Κάρυ κλπ κλπ )
Σεντόνι υπέρδιπλο τέλος.