Λοιπον,είπε ο Μπήτη,η κρίση πέρασε,όλα είναι εντάξει,το πρόβατο ξαναγύρσε στο μαντρί.Ολοι μας είμαστε αρνιά και πολλές φορές μας αποπλανούν.Η αλήθεια είναι αλήθεια,στο τέλος του απολογισμού κλαίμε.Ποτέ δεν είναι μόνος εκείνος που συνοδεύεται απο ευγενικές σκέψεις,φωνάζουμε χιλιάδες φορές στο εαυτό μας."Γλυκια τροφή οι λέξεις που προσφέρουμε με γλύκα" έλεγε ο σερ Φίλιπ Σίντευ.Αλλα απ'την άλλη μεριά: "Οι λέξεις είναι σαν τα φύλλα που τα περισσότερα αφθονούν,σπάνια βρίσκεται πολύς καρπός με νόημα απο κάτω".Το είπε ο Αλέξανδρος Ποπ.Τι σκέφτεσαι για όλα αυτα Μόνταγκ;
-Δε ξέρω
-"Να είσαι προσεκτικός' του ψιθύρισε ο Φάμπερ απο έναν άλλον κόσμο.
-Ή τι λες γι'αυτό; "Η ημιμάθεια είναι επικίνδυνη.Πιείτε βαθιά ή μη δοκιμάσετε την Κασταλία πηγή.Εκεί μικρές ρουφηξιές μεθούν το μυαλό και πίνοντας πολύ ξαναγινόμαστε πάλι νηφάλιοι" Το λέει ο Ποπ στο ίδιο δοκίμιο.Τι σε κάνει να σκεφτείς αυτό;
Ο Μονταγκ δάγκωσε τα χείλη του.
-Θα σου πω εγώ,του είπε ο Μπήτη γελώντας στα χαρτιά που κρατούσε.Εκείνο σε κάνει για λίγο μεθυσμένο.Διάβασε λίγες σειρές και θα δεις πως αμέσως βγαίνεις απο τον εαυτό σου και πας στο γκρεμό.Είσαι έτοιμος να ξεσηκώσεις τον κόσμο,να λιανίσεις κεφάλια,να κλωτσήσεις γυναίκες και παιδιά,να καταστρέψεις εξουσίες.Το ξέρω,γιατι έχω περάσει απόλα αυτα τα στάδια.
-Εγώ΄είμαι μια χαρά ,είθπε νευρικά ο Μόνταγκ.
-Σταμάτα να κοκκινίζεις.Δε πετώ σπόντες για σένα,αλήθεια δε σε πειράζω.Ξέρεις είχα όνειρο εδώ και μιαν ώρα.Ημουν ξαπλωμένος,λέει,και σε αυτό το όνειρο μου,εσύ και εγώ ,Μόνταγκ είχαμε μια θυελλώδη και άγρια συζήτηση για τα βιβλία.Εσύ ύψωνες τη φωνή σου με οργή, φώναζες και ρωτούσες.Εγώ ήρεμα απέκρουα κάθε σου χτύπημα.Δύναμη! έλεγα.Και εσύ,παραθέτωντας το Δρ Τζόνσον έλεγες: "η γνώση είναι περισσότερο ισάξια με τη δύναμη!" και εγώ έλεγα: "Ναι,αλλά ο Δρ Τζόνσον ακόμα λέει,αγαπητό μου παιδί,πως: "Δεν είναι σοφός εκείνος ο ανθρωπος που εγκαταλείπει μια βεβαιότητα για μιαν αβεβαιότητα".Να γίνεις ένα με τους πυροσβέστες Μονταγκ.Να ενωθείς μαζί μας.Ολα τ'αλλα θα σε φέρουν στο χάος!
-Μην τον ακούς!, φιθύρισε ο Φάμπερ.Προσπαθεί να σε κάνει να μπερδευτείς.Ο δρόμος του είναι γλυστερός.Πρόσεξε!
Ο Μπήτη κάγχασε
Και συ μου είπες,παραθέτοντας πάλι: "Η αλήθεια θα έρθει στο φως.Το εγκλημα δε θα κρύβεται για πολύ καιρό ακόμα"
Και γω φώναζα με έξυπνο χιούμορ: " Ω θέε μου,θα μιλάει για το άλογο του!' και "Ο διάβολος μπορεί να αναφέρει και την Αγία Γραφή για το σκοπό του" Και εσύ ούρλιαζες :" Η εποχή μας νομίζει καλύτερο εναν επιχρυσωμένο τρελό παρά εναν άγιο με τριμμένα ρούχα στο σχολείο της σοφίας!" Και εγώ ψιθύριζα πάλι ευγενικά :" Η αξιοπρέπεια της αλήθειας χάνεται απο τις πολλες διαμαρτυρίες" Και εσύ στρίγγλιζες : "ματωμένο πτώμα μπροστά στο δολοφόνο!"
και εγώ έλεγα χτυπώντας σε ελαφρά στον ώμο :"Τι σε έκανε και ανοιξες ενα στόμα σαν πηγάδι;" Και εσύ ξεφώνιζες : "Η γνώση είναι δύναμη" και "Ενας νάνος πα΄νω στους ώμους εν΄ςο γίγαντα φαίνεται να είναι μεγαλύτερος απο τους δυό !".και εγώ κατέληξα με σπάνια ηρεμία απο μεριάς μου οτι : "Η μωρία των λαθών και της αφροσύνης είναι αλληγορία για την απόδειξη,ο χείμαρος της πολυλογίας για την πηγή της βασικής αλήθειας και στον καθένα μας ενας χρησμός μαντείου είναι έμφυτος μέσα
του" όπως είπε κάποτε ο Βαλερύ.
Φάρεναϊτ 451
Κάψτε τα βιβλία
Ρ.Μπράντμπουρυ