περιβάλλον

Καλλιέργειες

τα του μεγάλου μας οίκου...

Καλλιέργειες

Δημοσίευσηαπό Athena » Σάβ Ιαν 18, 2003 3:32 pm

Δυο μεγάλες εταιρίες αγρό-χημικών και σπόρων, οι Syngenta και DuPont, κατάφεραν και κέρδισαν ακόμα 2 πατέντες γενετικά μεταλλαγμένων μη αναπαραγωγικών σπόρων. Γενικά υπάρχει μεγάλη υποστήριξη στο συγκεκριμένο χώρο αγρό-χημείας. Δεν πρέπει όμως κανείς να ξεχνάει τα 1.4 δις. πληθυσμού της γης, οι οποίοι εξαρτώνται από σπόρους που αναπαράγονται και πάνω σε αυτούς εξασφαλίζουν τη σοδειά τους για το επόμενο έτος.

Πατέντες, γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, κέρδη, συμφέροντα…, το οικονομικοκοινωνικό χάος για τους μικροκαλλιεργητές...
Athena
junior member
 
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 01, 2002 4:35 am
Τοποθεσία: Αθήνα

Γενετικά Μεταλλαγμένα

Δημοσίευσηαπό Athena » Τρί Μαρ 25, 2003 4:54 pm

Λίγα στοιχεία σχετικά με τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα και τις επιπτώσεις που έχουν στον ανθρώπινο (και άλλους) οργανισμούς...

1. Στο New England Journal of Medicine δημοσιεύθηκε ότι ένα γενετικά μεταλλαγμένο βακτήριο, που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή τροφικών υποκατάστατων, παράγει τοξίνες που σκότωσαν 37 άτομα και παρέλυσαν μόνιμα 1.500 άτομα.

2. Ο καθηγητής Katz του Πανεπιστημίου Jena στη Γερμανία, ανακάλυψε ότι γονίδια γενετικά μεταλλαγμένων τροφών μεταφέρθηκαν μέσω της γύρης σε βακτήρια, ενώ ίχνη γονιδίων εντοπίστηκαν σε μέλισσες. Αυτό αποδεικνύει για πρώτη φόρα ότι τα γονίδια των γενετικά μεταλλαγμένων τροφών μεταπίπτουν σε τελείως διαφορετικούς οργανισμούς.

3. Σχεδόν όλες οι εξετάσεις που διεξάχθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσιάσθηκε μόλυνση των καθαρών τροφών από αντίστοιχες μεταλλαγμένες τροφές, κατά τη μεταφορά γύρης με τα έντομα.

4. Το Βρετανικό Food Standards Agency επιβεβαίωσε ότι τα βακτήρια στο ανθρώπινο σώμα μπορούν να απορροφήσουν DNA από γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αντιστέκεται στα αντιβιοτικά φάρμακα.

5. Πειράματα σε εργαστήρια, όπου αρουραίοι τρέφονταν με γενετικά μεταλλαγμένες πατάτες, παρουσίασαν προβλήματα στο στομάχι και τα εντόσθιά τους.

6. Στο Πανεπιστήμιο της Nebraska μετρήθηκε ότι η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια, παράγει 11% λιγότερη σόγια, ενώ χρειάζεται 5 φορές περισσότερα φυτοφάρμακα. Η χρήση τόσης μεγάλης ποσότητας φυτοφαρμάκων μπορεί να εξαφανίσει ολόκληρους πληθυσμούς ζωικών ειδών, αλλά και να δημιουργήσει σπόρους υπέρ-ανθεκτικούς στα φυτοφάρμακα.

7. Μετρήσεις έδειξαν ότι οι αλλεργίες στα άτομα που καταναλώνουν γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα αυξήθηκαν 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

... και η ιστορία συνεχίζεται...


ΠΗΓΗ: The Ecologist (Volume 33/ No 2)
Athena
junior member
 
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 01, 2002 4:35 am
Τοποθεσία: Αθήνα


Επιστροφή στο περιβάλλον

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron