περιβάλλον

E-mail και sms: Βλαβερά για τη νοημοσύνη;

τα του μεγάλου μας οίκου...

E-mail και sms: Βλαβερά για τη νοημοσύνη;

Δημοσίευσηαπό than sigma » Πέμ Ιουν 16, 2005 12:39 pm

E-mail και sms: Βλαβερά για τη νοημοσύνη;

Αισθανθήκατε ποτέ κουρασμένοι, νυσταγμένοι ή ακόμα και… λιγότερο έξυπνοι (!), μετά από ώρες περιήγησης στο αγαπημένο σας site; Ξενυχτάτε στέλνοντας γραπτά μηνύματα στην κοπέλα σας; Αν ναι, τότε σύμφωνα με επιστήμονες του Κing's College του Λονδίνου, μπορεί να πάσχετε από μια νέα ασθένεια, χαρακτηριστική των καιρών μας, την info-mania!

Στην έρευνα αυτή των Βρετανών ψυχολόγων, υπό τη χορηγία της Hewlett Packard, συμμετείχαν συνολικά 1.180 εθελοντές, 80 εκ των οποίων πήραν μέρος στις κλινικές μελέτες καταμέτρησης του IQ, ενώ οι υπόλοιποι απάντησαν στις ερωτήσεις των επιστημόνων σχετικά με τη χρήση και την εξάρτησή τους από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα SMS. Σύμφωνα με αυτήν αποδεικνύεται ότι, υπό προϋποθέσεις, οι χρήστες κομπιούτερ και κινητών τηλεφώνων μπορεί να υποστούν άμεσες επιπτώσεις στη νοητική ικανότητα τους, εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης αυτών. Οι παρενέργειες της ασθένειας, μάλιστα, είναι τόσο ισχυρές που ξεπερνούν και αυτές της χρήσης μαριχουάνας!

Συγκεκριμένα, η συχνή σύνταξη, ανάγνωση και αναζήτηση γραπτών μηνυμάτων στο κινητό και e-mail στον υπολογιστή, μειώνουν περιστασιακά το IQ των χρηστών κατά 10 ολόκληρες μονάδες - το διπλάσιο δηλαδή απ' ότι η τακτική χρήση μαριχουάνας. Ακόμα, υπήρξε σύγκριση των επιπτώσεων που αντιμετωπίζουν οι εξαρτημένοι από την ηλεκτρονική αλληλογραφία με αυτές που επέρχονται μετά από μια άυπνη νύχτα, δηλαδή της μείωσης της νοημοσύνης, της κούρασης και της υπνηλίας, και βρέθηκε ότι κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.

Οι επιπτώσεις της «κατανάλωσης» ηλεκτρονικών μηνυμάτων στις νοητικές ικανότητες του εγκεφάλου διερευνήθηκαν από τον δόκτωρ Glenn Wilson, καθηγητή Ψυχολογίας στο King's College, ο οποίος συμπέρανε ότι η info-mania όντως υφίσταται και μάλιστα είναι ένα πολύ διαδεδομένο φαινόμενο. Η ασθένεια αυτή πλήττει κυρίως τους εργαζόμενους άνδρες και έχει άμεση επίδραση στις εργασιακές τους ικανότητες, καθώς η ηλεκτρονική αλληλογραφία τοuς αποσπά συνεχώς τη συγκέντρωσή τους και απαιτεί από αυτούς να βρίσκονται μονίμως σε κατάσταση εγρήγορσης για να ανταποκριθούν άμεσα στο κάλεσμα της τεχνολογίας (ώστε να μη χάσουν κάποιο μήνυμα, ή για να απαντήσουν εγκαίρως σε αυτό που έχουν λάβει). Αποψή του είναι, πως αν δεν περιοριστεί, θα βλάψει την παραγωγικότητα των εργαζομένων, αφού πλήττει τη νοητική τους οξύτητα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συχνές διακοπές των εργασιακών συσκέψεων ή των κοινωνικών επαφών των εργαζομένων, εξαιτίας της εξάρτησής τους από την τεχνολογία, επιφέρουν ελάττωση της παραγωγικής τους ικανότητας.

Παράλληλα, η δυσκολία του εγκεφάλου να ανταποκριθεί σε πολλά ερεθίσματα ταυτόχρονα, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αποτελεσματικότητας και του χρόνου αντίδρασης του ατόμου. Επόμενο είναι οι επιχειρήσεις να επιδιώξουν έναν πιο ισορροπημένο και σωστό τρόπο εργασίας και μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι να περιορίσουν οι εργοδότες τη χρήση κινητών τηλεφώνων και των άλλων ηλεκτρονικών συσκευών που παρέχουν στους εργαζομένους, προκειμένου να διασφαλίσουν μια καλύτερη και πιο αποδοτική συνεργασία. Αυτή η διάσταση του φαινομένου,(η μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων δηλαδή), ανησυχεί φυσικά τις επιχειρήσεις. Με τον περιορισμό της χρήσης της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και με τις επιδράσεις που πιθανώς να έχει ο εθισμός σε αυτήν, συμφωνεί και ο εμπορικός διευθυντής της Hewlett Packard, David Smith, που συμμερίζεται τους φόβους των ερευνητών ότι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια κοινωνία, η οποία θα βρίσκεται σε εγρήγορση επί 24 ώρες το 24ωρο είναι μεγάλος. Δεν αποκλείει, συνεπώς, να επέλθει νοητική αναπηρία στους εργαζομένους, με όποιες επιπτώσεις μπορεί να συνεπάγονται για την οικονομία.

Παρακάτω παραθέτουμε κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία από την έρευνα:

* Το 60% των ερωτηθέντων απαντούν ότι ασχολούνται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε βαθμό εξάρτησης, μη παραλείποντας να διαβάζουν και να στέλνουν μηνύματα, ακόμα και αν αυτά έχουν σχέση με την εργασία τους και οι ίδιοι δεν εργάζονται εκείνη τη στιγμή (δηλαδή, στον ελεύθερό χρόνο τους, είτε μετά τη δουλειά είτε στις διακοπές τους)
* Οι μισοί δηλώνουν ότι απαντούν αμέσως στα μηνύματα που λαμβάνουν, ενώ μια σημαντική μερίδα εξ’ αυτών (ο ένας στους πέντε ερωτηθέντες) δεν θα δίσταζε ακόμα και να διακόψει μια σημαντική σύσκεψη ώστε να απαντήσει «εγκαίρως».
* Σχεδόν το σύνολο των απαντήσεων –συγκεκριμένα το 90% αυτών- εξέφραζε τη γνώμη ότι ο συνάδελφός τους που απαντά ή στέλνει μηνύματα την ώρα μιας συνεργασίας είναι ιδιαίτερα θρασύς και ενοχλητικός. Παραδόξως, όμως, μια σημαντική μερίδα των ερωτηθέντων (ένας στους τρεις Βρετανούς) βρίσκει την παραπάνω συνήθεια αποδεκτή, δεδομένης της άποψης του ότι αποτελεί αναπόφευκτη ανάγκη.


Από τα παραπάνω αναδεικνύεται ξεκάθαρα η σημασία της νέας αυτής ασθένειας, καθώς και ότι παρότι η μοντέρνα τεχνολογία έχει επιφέρει ομολογουμένως τεράστια οφέλη στη ζωή μας, η υπερβολική χρήση της είναι βλαβερή τόσο για τη νοητική ικανότητά του ανθρώπου, όσο και για την κοινωνική του ζωή.

myphone.gr
καλό ταξίδι αλέξη.
Άβαταρ μέλους
than sigma
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1015
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 30, 2002 9:05 pm
Τοποθεσία: Kalamata

Επιστροφή στο περιβάλλον

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron