επικαιρότητα

Θα ζούσε ανθρώπινα.

σχολιασμός γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας

Συντονιστής: Xenia

Θα ζούσε ανθρώπινα.

Δημοσίευσηαπό than sigma » Τετ Δεκ 17, 2003 5:36 pm

Εικόνα


Φίλες / οι,
Η Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης συναποφάσισαν την έναρξη καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης γυναικών και ώθησης τους στην καταναγκαστική πορνεία.
Το σύγχρονο δουλεμπόριο γυναικών, μία από τις πιο επικερδείς μορφές οργανωμένου εγκλήματος, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις: παγκοσμίως, κάθε χρόνο, 700.000 γυναίκες πέφτουν θύματα εμπορίου και προάγονται στην καταναγκαστική πορνεία ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός πλησιάζει τις 20.000. Ως κύρια αιτία της παράνομης διακίνησης ανθρώπων παραμένει η αυξανόμενη οικονομική ανισότητα τόσο μεταξύ των εθνών κρατών όσο και μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Επιπλέον, η έξαρση του φαινομένου διευκολύνεται από την ανεπάρκεια και τη μη σωστή εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, από τις πολιτικές μετανάστευσης (που μετατρέπουν τις πρόσφυγες σε λαθρομετανάστριες), από την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και από την ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη ζήτηση στις χώρες προορισμού (στην Ελλάδα, οι πελάτες αυτών των υπηρεσιών υπολογίζονται στο ένα τρίτο του ενεργού σεξουαλικά ανδρικού πληθυσμού).
Εκμεταλλευόμενοι τη φτώχεια, την ανεργία, τη βία, τις συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης των χωρών καταγωγής των θυμάτων, τα μέλη του κυκλώματος απευθύνονται σε κοινωνικά ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπου μέσα από εταιρίες «βιτρίνες» ή «αγγελίες προσφοράς εργασίας» στρατολογούν γυναίκες με απατηλά μέσα για να τις μεταφέρουν στην Ελλάδα και να τις υποχρεώσουν, με την παρακράτηση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, να προσφέρουν καταναγκαστικά τις υπηρεσίες τους στη βιομηχανία του σεξ. Στην υποσχόμενη χώρα της επαγγελίας, οι γυναίκες-θύματα ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, υφίστανται εγκλεισμό, σωματική και ψυχολογική βία, απειλές κατά της προσωπικής τους ζωής και ασφάλειας ενώ πολλές παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Υπό αυτό το καθεστώς της στυγνής εκμετάλλευσης και δεδομένου της ευάλωτης θέσης τους λόγω της άγνοιας της χώρας και της γλώσσας καθώς και της μη ύπαρξης στενού κοινωνικού περιγύρου έχουν λίγα περιθώρια διαφυγής..
Η αδιαφορία της κοινωνίας των πολιτών που είτε συναινεί σιωπηρά δηλώνοντας άγνοια, είτε κάνει χρήση των υπηρεσιών και άρα συνεργεί έμπρακτα, είτε τέλος ενοχοποιεί τις ίδιες τις γυναίκες μετατρέποντας τις από θύματα σε θύτες («κλείνουν σπίτια», «τα θέλουν») αφήνει το κύκλωμα αυτού του οργανωμένου εγκλήματος να δρα ανενόχλητο. Παράλληλα, πολλές φορές η εμπλοκή της αστυνομίας, των συνοριοφυλάκων και άλλων ευυπόληπτων πολιτών στο κύκλωμα διακίνησης δυσχεραίνει επιπρόσθετα τη διαλεύκανση υποθέσεων.
Επειδή πιστεύουμε ότι:
• Το σύγχρονο δουλεμπόριο γυναικών και η οικονομική και σεξουαλική τους εκμετάλλευση αποτελεί παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και προσβάλει την κοινωνία μας
• Οι ανθρώπινες ζωές είναι πάνω από τα κέρδη του οργανωμένου εγκληματικού δικτύου
• Η σιωπή είναι συνενοχή
Αποφασίσαμε την έναρξη καμπάνιας, ενέργεια της οποίας, αποτελεί η εκτύπωση σχετικού ενημερωτικού υλικού. Το επισυναπτώμενο αρχείο περιέχει αφίσα ενάντια στην καταναγκαστική πορνεία γυναικών, την οποία σας ζητούμε να προωθήσετε σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό αποδεκτών και να τη δημοσιεύσετε σε φιλικά σας έντυπα. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλετε και εσείς στην καταπολέμηση του φαινομένου.

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:
κάθε Δευτέρα, 21.00, Φιλίππου 51, 1ος όροφος
omadaginekon@yahoo.gr
καλό ταξίδι αλέξη.
Άβαταρ μέλους
than sigma
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1015
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 30, 2002 9:05 pm
Τοποθεσία: Kalamata

Επιστροφή στο επικαιρότητα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες

cron